Община Видин е в критично състояние

0
452

Общината във Видин е в критично финансово състояние, съобщи кметът Огнян Ценков. Натрупаните задължения са за 20 млн. лв. Чрез безлихвен заем от 2 млн. лв. от финансовото министерство общината се разплаща с 10 от най-големите си кредитори. С останалите са постигнати споразумения за изплащане, за да не бъдат налагани запори. От 23 декември м.г. общината за пръв път от последните години е без запорирани сметки, допълни Огнян Ценков. Всеки запор води до оскъпяване на дълга, така не изплатени 400 лв. на видинчанин, осъдил общината за тях, днес дългът към него е близо 2000 лв.

Още като влязох в общината направихме справка за финансовото състояние, но тя не е достатъчна. Затова съм поискал пълна ревизия от Държавната финансова инспекция при Министерството на финансите. Тя ще ни помогне да си изясним в какво състояние са финансите на общината и как са били управлявани през предишните мандати, обясни кметът.

Готов е бюджетът на общината за 2016 година, каза още Огнян Ценков. Той е на стойност 33 млн. лв. 11 млн. лв. трябва да бъдат осигурени от местните данъци и такси, а 22 млн. – от държавната субсидия. Финансовата сметка за 2016 ще бъде приета на първото заседание на общинския съвет през новата година./Кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук