Огромно признание за великата Мария Петрова! Присъства в книга за 50-те най-обичани гимнастички

0
1340

Българската гордост изгря на корицата на изданието

Последната голяма звезда на българската художествена гимнастика в индивидуалното направление – Мария Петрова, получи още едно огромно признание. Трикратната европейска и трикратна абсолютна световна шампионка изгря на корицата на книга, която бе издадена в Испания преди няколко дни. Автор на книгата е бившата състезателка по художествена гимнастика от ансамбъла на Испания Монтсе Мартин. Тя е световна шампионка с ансамбъла от 1991 година, както и европейска от Щутгарт през 1992 година.

Творбата събира на едно място 50-те най-обичани и значими гимнастички от 80-те години до днешни дни. Сред тях е Мария Петрова, както и други българки. На предната корица на книгана е Анна Бесонова, а отзад с топка в ръце е Мария Петрова. Испанката Монтсе Мартин се насочва към изобразителното изкуство след края на активната си кариера и постига забележителни успехи. Именно тя е автор на изображенията на 50-те бивши гимнастички.

“При едно от пътуванията ми до Барселона Монтсе ми подари една от моите илюстрации, която е вътре в книгата. Картината е как седя на бухалките (бел. Автор – началото на изпълнението на бухалки от 1992-ра и 1993 година по музика на DNA и Сузане Венга). 90-те години бяха много емоционални за гимнастиката и Монтсе е пресъздала по най-добрия начин това в нашите образи”, каза Мария Петрова пред БЛИЦ.

Книгата вече е представена в Мадрид преди няколко дни, а след това е имало премиера и в Барселона. Предстои да бъде преведена и на английски език.

50 портрета, 50 биографии. Историята, отборите, музиката. 50 жени – красиви, велики бойци, безстрашни, актриси.


ИВАЙЛО КРАЧУНОВ/СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук