Окончателно: 3 г. затвор за пиромана, който се опита да опожари Джумая джамия

0
656

Върховният касационен съд потвърди решението на Пловдивския апелативен съд, с което Виктор Александров беше осъден на 3 години затвор. Александров беше признат за виновен в това, че на 05.01.2015 г. в Пловдив е направил опит да запали сградата на „Джумая джамия“. Архитектурният паметник на културата е на стойност 1 248 800 лева.Мюсюлманският храм е собственост на Мюсюлманско Настоятелство – Пловдив, като имуществото има историческа и художествена стойност и деянието е останало недовършено по независещи от пиромана причини.

Както БЛИЦ съобщи, на 05.01.2015 г. в Пловдив Александров е откраднал от бензиностанция в града под тепетата 2.600 литра бензин A 95Н на стойност 5,46 лева.

Същият ден около 20.00 часа вечерта Виктор Александров излязъл от дома си в Пловдив, като носел със себе си бутилка с мастика. Той отишъл в центъра на Пловдив в градинката в близост до сградата на „Джумая джамия“ и там изпил носения алкохол. Наблюдавайки сградата на „Джумая джамия“ Александров взел решение да я запали, тъй като смятал, че такава сграда не трябва да има в центъра на града. В изпълнение на намисленото Александров се снабдил с дизел от бензиностанция, с която започнал да залива дървената облицовка на стените на джамията, за да я подпали, но пламъците угаснали.

После пироманът запалил една от пластмасовите саксии за цветя долепени до дървената ламперия, която също залял с дизелово гориво и саксията започнала да гори. Огънят в горящата саксия бил угасен от служители в „Общинска охрана”, а за случилото се били уведомени полицейски служители, които задържали подсъдимия. Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно производство. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук