Омбудсманът се обяви срещу скока на цените на тока, парното и топлата вода от 1 юли

0
2619

Омбудсманът Диана Ковачева заяви пред Комисията за енергийно и водно регулиране, че е категорично против предстоящото повишаване на цените на тока, парното и топлата вода от 1 юли.

По време на общественото обсъждане, организирано от регулатора, омбудсманът припомни, че вече е имала възможност публично да възрази на подадените от топлофикационните дружества искания за значителни увеличения, като при някои надвишаваха 70%.

КЕВР предлага токът да поскъпне средно с 3% от 1 юли

„Смятам, че такъв ръст на цените не съответства на чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката, съгласно който трябва да бъдат защитени интересите на потребителите по един адекватен начин“, каза Ковачева.

Ковачева определи и като неприемлива минималната корекция на поисканата цената за най-голямото дружество в сектора „Топлофикация София“, където вместо заявените 15%, Комисията предлага поскъпване с 14%. Омбудсманът настояла КЕВР да обясни на какво основание е формирано това увеличение при условие, че столичната топлофикация не е предоставила на регулатора никакъв финансов отчет за 2020 г. – одитиран, неодитиран или предварителен.

dariknews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук