Омикрон и Делта може едновременно да влязат в тялото ни

0
76

Вариантите „Делта“ и „Омикрон“ на коронавируса могат едновременно да влязат в клетките на човешкото тяло, което потенциално може да доведе до появата на нов, още по-опасен тип супервирус. Това предупреди главният медицински директор на американската фармацевтична компания Pfizer Пол Бъртън, изказвайки се в комисията по наука и технологии към Камарата на общините на британския парламент.

„Научните изследвания в Южна Африка показват, че хората, особено тези с отслабена имунна система, могат да се заразят с двата щама наведнъж. Това е възможно сега, като се има предвид броя на инфекциите, които виждаме“, цитира Daily Mail думите на експерта.

Бъртън добавя, че заразяването с двата щама едновременно може да доведе до появата на още по-заразен вариант на COVID-19.

Според интервюираните от изданието експерти и двата щама могат да заразят една и съща клетка и по този начин да мутират, но вероятността от подобно развитие на събитията се оценява като изключително ниска. Отбелязва се, че по време на пандемията от коронавирус са идентифицирани три случая на т.нар. рекомбинация на щамове, които в крайна сметка не са допринесли за появата на нова мутация и не са предизвикали ново огнище на инфекция.

За подобен случай бе съобщено по-рано тази година в Обединеното кралство. През януари беше открит вариант на вируса, резултат от сливането на „Алфа“ щама с B.1.177, идентифициран за първи път в Испания. Регистрирани са общо 44 случая на заразяване с мутационния щам, но по-късно този вариант се „разтваря сам“.

Изданиетои припомня и друга рекомбинация, регистрирана в американския щат Калифорния през февруари, след като „Алфа“ щамът се сля с вида B.1.429, открит на западния бряг на САЩ. В крайна сметка обаче експертите регистрираха много малък брой случаи на инфекция с този щам.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук