Опазването на пчелите и на български породи по предложение на Иво Христов прие земеделската комисия на ЕП

0
2623
Ivo HRISTOV in the EP in Strasbourg

2000

ЕК да гарантира, че към продуктите, внасяни в ЕС от трети страни, се прилагат същите мерки, каквито към фермерите от ЕС, по отношение на устойчивото производство и защитата на биоразнообразието

 Брюксел, 5 март 2021 г. – Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI) прие предложенията на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите Иво Христов, касаещи високата смъртност сред опрашителите, сред които и медоносните пчели, както и настояването му за строг контрол по отношение на вредните за опрашителите вещества.

С внесените от евродепутата текстове, за първи път уникалната българска порода Източнобалканска свиня влиза в официален документ на Комисията по земеделие на ЕП.

Предложените от Иво Христов и приети от ресорната земеделска комисия промени в Стратегията поставят акцент върху ключовото влияние на опрашителите върху биологичното разнообразие, селскостопанските добиви и диворастящите култури.

Евродепутатът призовава за стриктен контрол от страна на отговорните органи на държавите членки на ЕС върху използването на забранени или вредни за опрашителите вещества.

Друг акцент в приетите предложения на Иво Христов е опазването на специфичните породи животни, които са част от традиционния поминък на различни местни общности в държави членки на ЕС. Евродепутатът обръща внимание на факта, че заболявания като африканската чума по свинете застрашават от пълно изчезване някои видове като Източнобалканската свиня и призовава да бъдат предприети своевременни мерки и заделен ресурс за предотвратяването му.

Българският евродепутат е съавтор и на поправка в текста на стратегията, която цели гарантирането на едни и същи изисквания към производителите от трети страни, които изнасят продукция за ЕС, за да не бъдат поставени родните производители в неравностойно положение.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук