Опасни количества захар дебнат от любимите напитки

0
1036

Опасно високи количества захар – до 25 чаени лъжички, съдържат голяма част от напитките, предлагани в големите вериги кафенета във Великобритания. Това се посочва в доклад на организацията „Action on Sugar“ за британския пазар, цитиран от в. „Гардиън“.

По техни данни 98% от общо 131 топли ароматизирани напитки, предлагани в големите вериги във Великобритания, биха получили предупреждение за прекомерно съдържание на захар. Най-много захар се съдържа в чаената напитка Hot Mulled Fruit на веригата „Старбъкс“. В нея има 25 чаени лъжички захар, което е три пъти повече от препоръчителния дневен прием за възрастен.

В една от напитките с горещ шоколад, запазена марка на веригата, пък има цели 15 лъжички захар – или два пъти над допустимия дневен прием. Друга чаена напитка на фирмата „Коста“ пък съдържа 20 чаени лъжички захар.

Според данните на „Action on Sugar“ повече от една трета от изследваните напитки във Великобритания съдържат същото или дори по-високо количество захар от кенче „Кока-Кола“. Редица вериги кафенета предлагат все повече напитки с чай, шоколад и други съставки, за да могат да привлекат и клиенти, които не консумират кафе. В отговор на „Старбъкс“ за „Гардиън“ веригата посочва, че смята да намали добавената захар в своите напитки с 25% до края на 2020 г., както и че всякаква информация за хранителните стойности на продуктите са достъпни за клиентите, както в магазините на веригата, така и онлайн.

Компанията „Коста“ от своя страна заяви, че вече е предприела значителни стъпки за намаляване на съдържанието на захар в своите продукти като през април се очаква да бъдат зададени и цели за намаляване на захарта също до 2020 г. Според Кавтер Хашем от „Action on Sugar“ консумирането на подобни горещи ароматизирани напитки трябва да бъде по-скоро възнаграждение от време на време, а не ежедневна практика.

„Те са натоварени с невероятно количество захар и калории и често пъти са съпътствани със съдържащи много захар и мазнини закуски“, посочи той.

„Action on Sugar“ призова за намаляване с 50% на захарта и с 20% на мазнините във всички нездравословни храни и напитки в рамките на пет години. Експертите също така призовават за забрана на реклами на нездравословни храни и напитки на деца и младежи.

Източник: pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук