Опозицията в Турция поиска анулиране на референдума

0
1274

Основната опозиционна партия в Турция – Народнорепубликанската, призова Висшата избирателна комисия за анулиране на вчерашния референдум, който одобрява предложение за разширяване на президентските правомощия.

Заместник-председателят на НРП Бюлент Тезджан посочи различни нередности по време на вчерашния референдум и заяви, че „единственият начин да се сложи край на дискусиите за легитимността на вота и да се успокоят хората е Висшата избирателна комисия да анулира вота“.

Партията заяви, че ще оспори резултатите от референдума, на който според неокончателни резултати малко над 51 процента са подкрепили конституционните промени.

Тезджан заяви пред журналисти в Анкара днес, че първоначално преброяването на гласовете се извършвало тайно в няколко полицейски участъци. Той добави, че на наблюдателите не им е било позволено да наблюдават процедурата в продължение на най-малко един час, докато партията не подала жалба.

Опозиционният политик каза също, че безпрецедентното решение на турската избирателна комисия да приема за валидни и бюлетини, които нямат официален печат, е взето след оплакване на официален представител на управляващата партия. „То беше приложено в момента, в който беше почувствано, че гласовете „не“ водят пред гласовете „да“, посочи Тезджан.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук