Оранжев и жълт код: очакват ни валежи от дъжд и сняг в понеделник

0
1464

През нощта от запад ще започнат валежи от дъжд и в понеделник след обяд ще са повсеместни. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен до силен, а с него ще нахлува студен въздух.

С понижението на температурите, още преди обяд в понеделник във високите полета на Западна България, а по-късно през деня и в Предбалкана дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка. Максималните температури ще са от 1 – 3 градуса – на много места в Западна България, до 7 – 13 градуса – в Югоизточна.

Оранжев и жълт код за валежи от дъжд и сняг са обявени за територията на почти цялата страна за понеделник, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Оранжев код за валежи от дъжд и сняг е обявен за 16 области в Централна и Западна България, както и за столицата София за 27 ноември. 

Ето какво прогнозират синоптиците в тези райони на страната за 27 ноември

София-град: Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Количество на валежа 20-30 л/кв.м. Снежна покривка 10-20 см.

София-област: Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Количество на валежа 20-30 л/кв.м. Снежна покривка 10-20 см.

Пернишка област: Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Количество на валежа 20-30 л/кв.м. Снежна покривка 10-20 см.

Кюстендилска област: Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Количество на валежа 20-30 л/кв.м. Снежна покривка 10-20 см.

зима
 

Монтанска област: Значителни валежи от дъжд, които ще преминават в сняг. Количества 20-30 л/кв.м. Ще се образува и снежна покривка.

Врачанска област: Значителни валежи от дъжд, които ще преминават в сняг. Количества 20-30 л/кв.м. Ще се образува и снежна покривка.

Плевенска област: Значителни валежи от дъжд, които ще преминават в сняг. Количества 20-30 л/кв.м. Ще се образува и снежна покривка.

Великотърновска област: Значителни валежи от дъжд, които ще преминават в сняг. Количества 20-30 л/кв.м. Ще се образува и снежна покривка.

Габровска област: Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Количество на валежа 20-30 л/кв.м. Снежна покривка 10-20 см.

Ловешка област: Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Количество на валежа 20-30 л/кв.м. Снежна покривка 10-20 см.

Благоевградска област: Интензивни валежи, които в по-голямата част на областта ще преминат в сняг. Количества на валежа 20-35 л/кв.м. С изключение на крайните южни райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.

Смолянска област: Интензивни валежи, които ще преминат в сняг. Количества на валежа 20-35 л/кв.м. В повечето райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.

Пазарджишка област: Интензивни валежи, които ще преминат в сняг. Количества на валежа 20-35 л/кв.м. В повечето райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.

Пловдивска област: Значителни валежи от дъжд, в планините – от сняг. Количества на валежа 20-35 л/кв.м На места ще се образува снежна покривка с дебелина 5-10 см.

Старозагорска област: Значителни валежи, предимно от дъжд. Количества 20-40 л/кв.м.

Хасковска област: Значителни валежи, предимно от дъжд. Количества 20-40 л/кв.м.

Кърджалийска област: Значителни валежи, предимно от дъжд. Количества 20-40 л/кв.м.

За девет области на страната е обявен жълт код за валежи, като в осем от тези области те ще са от само от дъжд.

Във Видинска област се очаква да бъде дъждовно, с количества на валежа 10-20 л/кв.м. В южните планински райони на областта дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка.

В областите Русенска, Разградска, Търговска, Шуменска, Варненска, Бургаска, Сливенска, Ямболска ще вали дъжд, като очакваните количества на валежите е между 15 и 25 литра на квадратен метър.

През нощта срещу вторник в северозападната половина от страната ще продължи да превалява сняг, в югоизточната – дъжд, но валежите ще отслабнат и ще започнат да спират.

/дарик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук