Организацията “Юристи срещу корупцията” със становище до ВСС: Концепцията на Иван Гешев за управление на прокуратурата е впечатляваща

0
224

Убедени сме, че, ако зам.-главният прокурор получи доверие, приоритетите в работата му ще бъдат предприемане на мерки за окончателно изпълнение на препоръките в докладите на Европейската комисия и завършване процеса на съдебната реформа, смятат от НПО-то

Неправителствената органзиация “Юристи срещу корупцията” изпрати до Съдийската и Прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) положително становище относно кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев за следващ “обвинител №1”.

В него от организацията подчертават, че концепцията на кандидата за стратегическото управление на прокуратурата е “впечатляваща”, като отдават оценката си на това, че Иван Гешев е “доказан професионалист с административен опит”.

“Убедени сме, че ако г-н Иван Гешев получи Вашето доверие, приоритетите в работата му като главен прокурор ще бъдат предприемане на мерки за окончателно изпълнение на препоръките в докладите на Европейската комисия и завършване процеса на съдебната реформа. Очакваме от него съществен напредък в борбата срещу корупцията особено в съдебната система. Ще подкрепим уверенията му за широк диалог на прокуратурата с представители на гражданското общество”, пишат от НПО-то.

“Решителността му при изпълнение на служебните задължения показва и спазването на висок етичен стандарт. Въпреки че лично бе подложен на медиен натиск, показва психическа устойчивост при работата си под напрежение и високо ниво на стрес. Тези му качества доказват, че той ще осигури баланс между задачите на прокуратурата и обществените очаквания”, допълват от организацията.

Междувременно, друго становище в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев е постъпило във ВСС и от полицаите в Сливен. “Господин Иван Гешев се е доказал като професионалист и изключителен авторитет, който по наше мнение би се справил с позицията на Главен прокурор на Република България и ще спомогне за положителния отзвук на дейността й сред обществото и сред правоохранителните органи в страната”, пишат от ОДМВР-Сливен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук