Осемнадесет родопски села от години са без лекари

0
280

Осемнадесет родопски села са с незаети лекарски практики, сочи справката от Регионалната здравна инспекция. Местата за общопрактикуващ лекар в малките планински села остават непривлекателни за медиците, въпреки изплащаните допълнителни суми за работа при неблагоприятния условия. Селата обикновено предоставят помещения и за жилище за лекаря, който ще се съгласи да работи в отдалечения район.

За жителите на 18-те села се грижат общопрактикуващи лекари от съседни практики, а част от пациентите са принудени да пътуват десетки километра до най-близкото джипи.

Подобен е случаят със смолянското село Мугла, което от 5 години няма джипи, а местните са принудени да пътуват за преглед в тежки условия до Смолян. Селото е труднодостъпно през зимата и често остава откъснато от света и недостъпно и за лекарски екип. Когато снежните преспи затварят пътя до Мугла, лекарства за хронично болните се доставят с шейни или ратрак. От няколко години родопско село Широка лъка също е в списъка на неатрактивните за докторите селища. Местни горски кооперации са дарили през 2012 г. общо 4000 лева за лекаря, за да се ангажира медицинска сестра и да бъде постоянно отворен кабинетът, обясняват от кметството. Предложението на кооперациите така и не просъществувало като замисъл. Сега мястото за джипи продължава да е свободно, а населението е обгрижвано от лекар от съседна община, който работи в селото 3 дни седмично по 2 часа.

Общо 40 практики в областта попадат в списъка на НЗОК за допълнително заплащане за неблагоприятни условия. От 555 до 902 лева варират месечните бонуси от Касата за лекарите в тези непривлекателни места, но заради ограничените пациентски листи почти няма желаещи.

Според информация от РЗИ, вакантни от години са местата за джипи в селата Гълъбово, Давидково, Буйново, Брезе, Грохотно, Лясково, Любча, Бръщен, Ерма река, Старцево, Мугла, Славейно, Петково, Широка лъка, Забърдо./Кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук