Османи: Ще продължим с усилията за превъзмогване на различията с България

0
57
За нас няма алтернатива освен един ден този регион да стане част от Европейския съюз, подчерта министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, отговаряйки на журналистически въпрос на съвместна пресконференция с ръководителя на турската дипломация Мевлют Чавушоглу, съобщи за БТА агенция МИА. Османи подчерта, че страната ще продължи с усилията за превъзмогване на различията с България, но и за изпълнение на критериите за членство в ЕС.

„Република Северна Македония е започнала европейския си път преди около 20 години, но за жалост въпреки 17-те години активен процес все още не е започнала преговорите поради различни предизвикателства, които директно не са свързани с ЕС и изпълнението на критериите. Един от споровете, който в момента спъва този процес, е спорът с Република България“, поясни Османи.

Разбира се, смята той, това отлагане на процеса създава сред гражданите на страната недоволство и разочарование.

„Нашето убеждение е, че това трябваше да бъде основан на постижения процес, т.е. процес, в който доколкото изпълнявате критериите, се движите напред в процеса. Но за нас няма алтернатива, защото ние географски сме вътре в ЕС, регион, обкръжен със страни членки на ЕС. Нашата икономика е 90 процента свързана с ЕС и следователно няма алтернатива на това един ден този регион да стане част от ЕС и ще продължим с тези усилия, разбира се, превъзмогвайки различията и продължавайки да изпълняваме критериите, подчерта Османи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук