Остава да се разбере, дали появилите се в немската преса информации за накланянето на везните към Турция не е маневра на концерна към България

0
3580

Арабите държат 17% в концерна, Турция ги подкрепи в блокадата, организирана от Саудитска Арабия

Германският автомобилен гигант Volkswagen ще построи новия си завод в Турция. За този избор са надделяли представителите на Катар в борда на Volkswagen. Държавата от Персийския залив държи 17 процента от акциите на германския концерн.

Към 31 декември 2018 г. акционерите на Volkswagen имат следния процент при гласуването: Porsche – 52,2%, Провинция Долна Саксония – 20%, Катар – 17%, други – 10,8%.

От Volkswagen Group все още не са коментирали официално за решението, взето в четвъртък вечерта на заседание на Надзорния съвет на компанията, съобщи германското издание Automobilwoche. До последно България бе считана за фаворит в надпреварата с югоизточната си съседка.

Въпреки че в средата на май икономическият тв канал Bloomberg съобщи, че ръководството на Volkswagen ще вземе решението къде да построи новия си завод най-вероятно през октомври, месец по-късно Automotive News предаде, че това ще стане през юли.

Новият завод за коли от марките Volkswagen, Skoda и Seat, ще бъде издигнат край град Измир. Според предварителните разчети, заводът ще отвори през 2022/2023 година с годишен капацитет от над 350 000 автомобила.

По неофициална информация от Анкара са предложили по-голяма държавна финансова подкрепа, както и безплатен терен.

Акциите на турския дистрибутор на Volkswagen – Dogus Otomotiv поскъпнаха в петък с цели 11.6% след информацията, макар и не потвърдена официално от концерна, за избора на Измир.

Катар има много специални връзки с Турция, която оказа пълна икономическа, политическа и военна подкрепа на държавата след като единственият й съсед по суша – Саудитска Арабия, обяви блокада преди почти 2 г., като събра коалиция от държави, сред които Египет, ОАЕ и Бахрейн.

В тази обстановка Катар още повече разви и заздрави връзките си с Турция, които достигнаха нови висоти с доставката на храни и други жизненоважни стоки в тежкия начален период на кризата, както и задълбочаване  на военното сътрудничество между двете страни.

В последно време тези връзки бяха укрепени с мощни инвестиции на Катар на турския пазар, както и движение на турски капитали към богатата на природен газ държава от Персийския залив.

Катар отказа да се подчини на ултиматума на водената от С. Арабия коалиция да затвори турската военна база на своя територия, където Анкара планира да изпрати около 3000 свои бойци.

Подкрепата на катарската държава за построяването на завода на Volkswagen в Измир се вписва логично в развитието на отношенията между двете държави.

Остава да се разбере, дали появилите се в немската преса информации за накланянето на везните към Турция не е маневра на концерна  да „подкани“ и  България да предприеме стъпки, подобни на тези на турската държава – като гореспоменатата по-голяма държавна финансова подкрепа, както и безплатен терен.

Според информациите в немските медии окончателното решение къде ще се строи този завод ще се вземе в средата на август.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук