Оставки и съд за виновните за срива на Търговския регистър!

Не е ясно в каква посока върви разследването, защото от МВР, ДАНС и ГДБОП мълчат

0
6906
Зорница Даскалова, шеф на Агенцията по вписванията веднага да подаде оставка! Но не да я преместят на друго „мазно“ местенце, а да бъде разследвана. Изчезването, или дори дефектирането на дискове с информация от сървърите на Търговския регистър е престъпление от национално значение.

Прикриването на такова престъпление също е престъпление.

Правосъдният министър Цецка Цачева също да подаде оставка, защото тя отговаря за Агенцията по вписванията. Това заявиха пред Фрог нюз спецове от службите, които се занимават с казуса, който хвърли в ужас бизнеса, банките и замрази сделките с имоти, коли и всичко останало.

Според служители в агенцията Даскалова не е допускала Цачева да й се меси за каквото й да било. Всички знаели, че тя е човек на Пеевски и никой не смеел да й каже „копче“. Командорила отгоре до долу и навсякъде се хвалела, че само един човек в държавата можел да й каже какво да прави или да не прави.

Експертите сраняват катастрофата с Търговски регистър с прословутата разработка „Червеи“, когато бяха източени секретни данни от масивите на МВР за различни бизесмени и групировки. И до ден днешен не е ясно в каква посока е „заминала“ отмъкнатата информация и от кого се използва. И за какво. Някои са на мнение, че сегашната ситуация е дори по-страшна, защото има опасност да изчезне огромен обем информация. Някои банки пък могат да загубят милиони. Същото се отнася и за фирми. Катастрофата с ТР при всички случаи ще отблъсне редица чуждестранни инвеститори, решили да правят бизнес в България.

Фрог нюз съобщи единствен, че четирите диска с информация не са технически повредени, както се твърди официално, а откраднати. Същестува и версия, че е възможно информацията от тях да е източена и след това дисковете да са унищожени. Не е ясно в каква посока върви разследването, защото от МВР, ДАНС и ГДБОП мълчат. В същото време към пеевски медии се спускат удобни „информации“, които да замажат драматичното положение.

Известно е също, че британски IT специалисти (или от азиатска държава известна с напредналите технологии) ще се опитат да спасят ситуацията.

Всичко това не е изтичане на информация от службите, защото в Агенцията по вписванията работят доста хора, те споделят с близки и познати какво се случва там. Ако МВР не проумее, че трябва пълна прозрачност, версиите и слуховете ще продължат да се роят, смятат започнати отблизо с казуса.

Служители на Зорница Даскалова твърдят, че когато се е случила драмата, шефката им била на почивка на екзотичен остров. Няколко дни дори отказвала да си прекъсне лайфа. Дали това е вярно или не е – няма значение. Важното е, че Даскалова е създала „организация“, която позволява дискове да дефектират или още по-лошо – да бъдат похитени с престъпна цел. С престъпна, защото не би могло да има друга цел.

„Ако са дефектирали дискове, както се твърди официално, това означава пълно безхаберие от институциите, които отговарят за регистъра. Не ми се мисли какви могат да бъдат последствията, ако не се възстанови информацията“, – заяви преди ден адв. Трифон Трифонов от Асоциацията на индустриалния капитал по бТВ.

Справки за фирми и юридически лица ще може да се правят след сряда, твърдят от институциите.

От самия Търговски регистър декларират, че докато се работи по повредите, няма да има злоупотреби. Спецове обаче са на друго мнение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук