Отбелязваме 146 години от рождението на Гоце Делчев

0
2875

Отбелязваме 146 години от рождението на Гоце Делчев. Той е един от най-видните български революционери. Възпитан в духа на родолюбие, патриотизъм и уважение на семейните ценности, той остава в историята като най-значимата фигура в борбата за освобождението на българските земи, Гоце Делчев е основател, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, изработва техните програми и устави. Най-близките му съратници са Дамян Груев, Гьорче Петров и Пейо Яворов.

Думите на войводата „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите” носят своето пророческо послание и в наши дни. В град Гоце Делчев годишнината ще бъде официално отбелязана с тържество, което ще започне в 12.00 часа пред паметника на големия българин на централния площад в града.

На церемонията ще присъства ръководството на Общината, представители на институции, неправителствени организации и политически партии, както и на учебните заведения, които ще положат венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, в знак на почит и признателност. В Благоевград местната общественост също ще отбележи 146 години от рождението на Гоце Делчев. Ритуалът по полагане цветя ще се проведе от 12:30 часа на 4 февруари пред паметника на героя на площад „Македония“, информираха от пресцентъра на Община Благоевград.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук