Темата на DAILYPRESS.bg TV! Отбелязваме 93 години от атентата в „Св. Неделя“ (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

През 1925 година, когато е извършен атентатът, денят се пада Велики Четвъртък

0
9777
Източник: БГНЕС

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – Църква „Света Неделя“ 

Отбелязваме 93 години от атентата в черквата „Света Неделя„. При атентата загиват 134 души. Ранените са около 500, част от тях умират по-късно от раните си и така броят на жертвите надвишава 200 души, сред тях и жени и деца, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

На 16 април 1925 г. крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия взривяват покрива на църквата. В същото време в храма опечалени изпращат генерал Константин Георгиев, убит два дни по-рано.

© Информационна агенция „Дейли Прес“

Целта на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително и Цар Борис III. Царят не е в църквата, той закъснява за опелото.

През 1925 година, когато е извършен атентатът, денят се пада Велики Четвъртък. Атентатът е най-големият терористичен акт в историята на България.

След потушаването на Септемврийското въстание от 1923 г. БКП е забранена от Върховния касационен съд, но продължава дейността си в нелегалност. От партията отвръщат с ново насилие срещу гоненията към нейни активисти.

© Информационна агенция „Дейли Прес“
© Информационна агенция „Дейли Прес“
© Информационна агенция „Дейли Прес“

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук