Отбелязват 12 години от смъртта на 12 деца от Свищов в река Лим

0
1576
Със заупокойна литургия почитат паметта на ангелите от Лим в Свищов. Дванайсетте деца загинаха преди 12 г. при катастрофа на връщане от екскурзия до Дубровник. Снимка: Веселина Ангелова

Със заупокойна литургия почитат в понеделник паметта на 12-те деца от Свищов, които преди 12 г загинаха във водите на река Лим при катастрофа. Панихидата ще бъде отслужена в параклиса „Св. Дух“ в гробищния парк на Свищов по инициатива на фондацията „Ангели от Лим“.

Трагедията се разигра на 4 април 2004 г с ученици навръщане от екскурзия с автобус до Дубровник. Групата бе от 34 ученици и 16 възрастни. Повечето от пътниците в автобуса бяха от училище „Николай Катранов“ в Свищов. Към 22 часа българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубил контрол над превозното средство. Автобусът полетял по стръмен склон и паднал в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия.

Рейсът потънал за минути в придошлата река Лим. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата от дълбоката 6 м река. 38 души бяха спасени, но 12 деца загинаха.

След трагедията родителите на децата учредиха фондация „Ангели от Лим“. Всяка година през април фондацията организира Дни на „Ангелите от Лим“. На мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора, беше издигнат мемориал в памет на свищовските ученици.

„На 6 април почернени близки и представители от Община Свищов заминаваме на поклонение на лобното място. В продължение на цяла седмица паметта на рожбите ни почитаме с множество спортни турнири и музикални изяви като конкурсът „Звездиците на Лора“, обясни пред „Труд“ Георги Манзаров, който е баща на загиналия в катастрофата Юлиян /18 г/.

За виновен за трагедията бе признат единият от шофьорите – Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на седем години лишаване от свобода, след обжалване обаче присъдата му бе намалена на четири години./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук