Отбраната на Лесбос: Гърци бият бежанци и помагачите им, хвърлят журналисти в морето ВИДЕО

0
270

Няколко доброволчески групи за оказване на помощ на мигрантите на гръцкия остров Лесбос заявиха във вторник, че прекратяват работата си с бежанците и ще евакуират своя персонал с оглед на изблика на насилие от страна на местните, на фона на страха и объркването на острова, оказал се в епицентъра на мигрантската криза, предават АФП, турски и арабски медии.

Вграден видеоклип

Докато през изминалите няколко дни гръцко-турската граница бе ударена от нова вълна бежанци, опитващи се да стигнат до сърцето на Европа, също така се наблюдава и увеличаване на опитите да се достигне територията на Гърция с малки лодки през егейско море.В рамките на усилията си да намали бежанския натиск Анкара прекрати процедурите по предоставяне на убежище и ожесточи мерките по границите си.

На видеото: Местни жители на остров Лесбос бият германски журналист, след което хвърлят него и камерата му в морето, защото е помагал на бежанците да пристигат на острова им

AA

Съобщава се, че група местни жители са се били събрали на плажа, за да попречат на лодка с около 50 бежанци да акостира на брега. Те са нападнали журналистите, пристигнали на мястото на събитието, включително и журналистът на свободна практика Микаел Трамер, пише „Дейли Сабах“.

Въпреки мерките, на гръцките острови новопристигналите бежанци изостриха допълнително и без това взривоопасния климат.

На остров Лесбос има около 19 000 бежанци, живеещи при лоши условия в лагер, изграден за нуждите на не повече от 3 000 души – наследство от мигрантската криза през 2015 година.

Изморени от това да носят на раменете си тежестта на раздутата система за убежище в Европа,местните жители започнаха да протестират срещу присъствието на бежанците, казвайки, че се страхуват за своята сигурност, системата на здравеопазването и зависимата от туризма местна икономика.

Гневът бързо преля в насилие през последните дни, като малки екстремистки настроени групи започнаха да атакуват новопристигащите бежанци, да отправят заплахи по адрес на медиите и да нападат служителите на хуманитарните организации, които оказват подкрепа на мигрантите на Лесбос.

„С падането на нощта започват атаките по хуманитарните организации, служителите им, по хората, които работят тук като доброволци“, казва Дъглас Херман, създател на организаията Рефокус, която обучава бежанците как да използват медиите.

„В момента повечето от организациите прекратяват своите дейности, някои за неизвестен период от време. Мнозина посъветваха своя персонал да напуснат острова, мнозина послушаха този призив“, каза той пред АФП, добавяйки, че и шестте групи на доброволци на острова в момента го напускат.

Насилието е дело на „фашистки“ тълпи, казва още той, разказвайки за блокади по пътищата, които заплашват хората в колите им/

Холандската група Boat Refugee Foundation, която оказва медицинска помощ на бежанския лагер на Лесбос, заяви, че персоналът ѝ и други хуманитарни работници са били жертви на местните жители.

„Колите им са били потрошени с метални пръсти“, каза говорител на организацията пред АФП. Той добави, че насилието е водено от „малка група крайно леви екстремисти“, които искат да попречат на пристигането на нови бежанци на острова./bulgaria365.eu/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук