Отговорът, който всички искаме: Ето кога може да изчезне коронавирусът

0
113

Докато ограниченията, породени от коронавируса, продължават, а броят на заразените не спада значително, скорошен край на пандемията сякаш не се очертава.

Известният германски вирусолог Александър Кекуле обаче има оптимистична прогноза за това кога коронавирусът може да изчезне, предава Vesti.bg.

„Ограничаването на заразата ще стане видимо за общество чак между април и юни, след като в началото на годината или най-късно през януари ще започнем да ваксинираме рисковите групи в старческите домове в Германия”, споделя той. Според Кекуле топлото време също ще допринесе за облекчаване на епидемичната обстановка.

„Моята оптимистична надежда е, че вирусът ще изчезне през това лято и няма да се завърне идната есен“, казва експертът, който отправи и критика срещу някои елементи от стратегията на властите в Германия за овладяване на пандемията. Вирусологът смята, че опасността от заразяване по време на коледните празници е доста голяма.

Вероятно обаче маските ще се задържат по-дълго. Много от хората няма да бъдат имунизирани срещу коронавирус през първите шест месеци или първата година, обяснява доктор Бари Блуум от Харвард, поради което „те ще имат способността да предават инфекцията“.

Това означава, че в началото ще е необходимо все още да се носят предпазни маски, дори и от онези, които са имунизирани.

Ваксините в Европейския съюз могат да са налични още в края на 2020 година или в началото 2021. Кога обаче ще бъде ограничено разпространението на COVID-19 зависи от скоростта и ефективността, с която ваксините срещу коронавирус ще се раздават и поставят на хората, информира „Евронюз“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук