Отец Иван стана архимандрит

0
622

Отец Йоан, известен в цяла България, като отец Иван от Нови хан, вече е архимандрит и ще служи и е част от Видинска епархия. Санът си благодетелят на страдащите получи лично от Видинския владика Дометиан на церемония в храма „Свети Свети Кирил и Методий” в Монтана в неделя , когато се чества празникът Свети Стефан.

От началото на декември отец Йоан е причислен към Видинска епархия и само месец по-късно той вече е архимандрит.

За да съпреживеят радостта му в храма бяха десетките деца и техните родители, които живеят в комуната на отеца в село Якимово.

“Няма нищо по-хубаво от това да си имаш къща, покрив над главата за децата си.”, разказва Маргарита.

Тя е при отец Йоан от 14 години. Дошла с 9-годишната си дъщеря Радост и двамата й по-големи братя през юли в Якимово. Има си къща. Полека – лека я превръщат в дом. Все още нямат баня, но се справят. Вярват, че през лятото ще успеят да си построят и баня. Трите деца ходят на училище, семейството се справя. Маргарита е от София. Останала на улицата с бебе през 2001 година и намерила спасение при отеца. И тя и децата й го наричат просто дядо поп и са му безкрайно благодарни за това, че им дал шанс за ново начало.

Отец Йоан заселва първите семейства в Якимово в средата на 2012 година. От тогава до днес е купил 60 къщи.

“Приютът ни в Нови хан се препълни, а всеки ден ми звъняха мъже и жени от цяла България и търсят подслон. Затова реших да купя къщи и да заселя част от бездомните в тях. Така ще имат не само покрив, но и дворове и градини, с които да се прехранват”, обяснява свещеникът.

Отецът разказва, че идеята му хрумнала от едно пътуване в Израел, където видял еврейските кибуци. Така се родил „кибуцът” в Якимово.

В приюта в Нови хан разчитат на дарители и на държавата. Тук всеки си има къща, работи земята и изкарва хляба си.

И до днес хората на отец Йоан в Якимово живеят като в комуна. Сутрин се събират, разпределят работата и всеки се заема със задачите. Като във всяко семейство и в комуната не липсват проблеми, тях винаги ги разрешава отецът.

Преди години с решение на образователното министерство училището в Якимово стана СОУ. Така на децата не се налага да пътуват, за да завършат средното си образование. Пълна е и детската градина.

„Радостен съм, че имаме такъв служител, който изпълнява словото Божие – „Нахрани гладния” и се грижи като баща за всички хора, останали без дом.”, каза владиката Дометиан.

Архимандрит Йоан остава в Якимово. Ще служи в местната черква, а идеята на митрополията е да му намери манастир./Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук