Откриват модернизираната авиобаза – Безмер

0
1375

Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал – лейтенант Константин Попов ще участват в откриването на модернизираната база за предно разполагане – Безмер, съобщиха от пресцентъра на МО.

Проектите за модернизация на авиобаза Безмер са реализирани по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) в периода 2014 – 2016 г. Целта на модернизацията е летището да придобие пълна оперативна съвместимост със стандартите на НАТО за разполагане на стратегическа транспортна авиация. По време на откриването ще бъдат изпълнени полети със самолети Су-25, които ще се пребазират в авиобазата.

На церемонията са поканени и министър-председателят Бойко Борисов и министри. В нея ще участват и заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Златко Златев, командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, висши офицери от Българската армия.

През февруари тази година от писмен отговор на депутатски въпрос на министърът на отбраната Николай Ненчев стана ясно, че за военната авиация на Българската армия през 2015 г са похарчени 23,7 млн.лв. Те са били за възстановяването на летателната годност, интегрирана логистична поддръжка и доставка на резервни части за военновъздушните сили. От този отговор разбираме и че над 6 млн.лв. е излязло удължаването и модернизирането на пистата за излитане и кацане на авиобаза “Безмер”.

Още през март миналата година пък се разбра, че най-големият американски военнотранспортен самолет С-5 „Галакси“ ще може да кацне през септември на военното летище край ямболското село Безмер. Планът сочеше този срок за завършването на реконструкцията на аеродрума, в която НАТО влага 26 908 476 евро, а още 3,7 млн. евро дава България. Основните проекти включват удължаване и разширяване на пистата, както и изграждане на стоянки за транспортни самолети от типа С-5 „Галакси“, С-17 „Глоубмастер“ и по-малките С-130 „Херкулес“. Алиансът реконструира аеродрума край Ямбол, защото той е най-близо до полигона Ново село, който пък бе модернизиран от Пентагона с близо 61 млн. долара. Освен писти и стоянки в Безмер е предвидено и изграждане на съвременна светлинна система на летището.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук