Открита е неочаквана причина за понижаване на кръвното налягане

0
3274

Проучване, проведено от американски експерти, е установило причината за високо кръвно налягане и факторите, които увеличават риска от инсулт и сърдечен удар

Според руския кардиохирург Владимир Хорошев американските учени са открили, че рискът от тези заболявания зависи пряко както от повишаване на кръвното налягане, така и от понижаването му.

Проучване, проведено от американски експерти, е установило причината за високо кръвно налягане и факторите, които увеличават риска от инсулт и сърдечен удар.

Според руския кардиохирург Владимир Хорошев американските учени са открили, че рискът от тези заболявания зависи пряко както от повишаване на кръвното налягане, така и от понижаването му.

„Днес паник атаките стават причина за хипертонични кризи“, казва Хорошев. При хипертонична криза се наблюдава рязко повишаване на кръвното налягане. Индикаторите достигат стойности от 180/120 mm Hg или повече.

Най-честата причина за такова рязко повишаване на налягането са паник атаките.

Паник атаката представлява пристъп на силна тревожност, страх и паника, който не се свързва с конкретна ситуация и възниква внезапно и непредсказуемо.

Може да се случи по всяко време и на всяко място, даже и когато се намираме в покой.

Симптомите се появяват рязко, достигат връхната си точка за около 10 минути и могат да бъдат изключително плашещи за човек, който не знае, че преживява паник атака.

Физическите симптоми включват:

Недостиг на въздух

Виене на свят

Изпотяване

Учестен пулс

Усещане за задушаване

Треперене, изтръпване

Мускулна слабост

В повечето случаи те са придружени от:

Чувство на силен страх

Усещане за губене на връзка с действителността

Усещане, че губите контрол

Чувство, че се намирате в сериозна беда

Специалистът отбелязва още, че много фактори влияят на показателите за кръвното налягане, включително рязката промяна на времето, старостта и лошите навици.

Хората трябва да държат под контрол кръвното си налягане, за да не увеличат риска от внезапен инфаркт или инсулт./zdrave.to

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук