Отпускат се 15 млн.лв. за надзирателите

0
1379

Отпускат 15 млн. лв. за увеличение на заплатите на надзирателите в затворите. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева след днешното заседание на правителството.
Представителите на синдикатите са приели първоначално предложените им 6 млн. лв. за изравняване на базата. „Или това са средства за специфични условия на труд, които към този момент в системата на МВР са в размер на 190 лв., а в двете дирекции към Министерство на правосъдието бяха 95 лв.“, поясни Цачева.
Тя даде пример, че най-голямата разлика е при младшите инспектори – цели 105 лв.
По думите й вчера е имало среща с премиера Бойко Борисов, който е предположил увеличение от 15 млн. лв., общо с другите 6 млн. лв., които вече са били уговорени.
Цачева каза още, че в петък ще има и друга среща между двете синдикални организации и дотогава се очаква протестите да спрат. Както „Монитор“ вече писа такива бяха предвидени във Враца, Ловеч и Стара Загора.
„След проведената среща в петък и резултата от нея, който аз вярвам, че ще бъде положителен, идната седмица на 29 март с техните разчети, от една страна на синдикатите и с разчетите от страна на администрацията, ще се прецени какво да бъде увеличението на възнаграждението“, заяви Цачева.
Тя разясни, че увеличението няма да е на калпак, а само за тези, чиято заплата се различава с възнаграждението на колегите им в МВР.
Парите се отпускат за тези, чиито трудови характеристики са най-тежки – надзирателите, които са в пряк контакт с лица изтърпяващи наказания лишаване от свобода, и охранителите.
Цачева каза, че тази професия е изключително непривлекателна за младите хора. „Непрекъснато се обявяват конкурси за свободните бройки, заемат се тези конкурси, но за съжаление след месец-два младите хора търсят друга реализация“, категоричен бе министърът.
Тя благодари както на министър-председателя за това, че исканията на синдикатите са били чути, така и на самите ръководства на синдикатите организации „за това, че в нито един момент не спряхме диалога“.
Парите за увеличението на заплатите ще дойдат от държавния бюджет.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук