Отпуснаха средства за електронна система в българските неделни училища в чужбина

0
2897

Кабинетът взе решение да приеме нови правила за финансово подпомагане на българските неделни училища в чужбина. Новата регламентация предвижда нормативи и добавки, които пряко зависят от формата на обучение и участието на децата и учениците в допълнителни училищни дейности за съхраняване на националното самосъзнание, култура и традиции.

Средства се отделят и за електронна система.

Пари за подпомагане на обучението в тези училища се осигуряват ежегодно от бюджета на държавата. Средствата са по учебните предмети Български език и литература, История и цивилизация, География и икономика в частта им,отнасяща се до историята и географията на България, както и за допълнителни училищни дейности, които подпомагат това обучение.

С решението на МС за нова уредба се регламентира възможност за организиране на електронно обучение с частично присъствени часове и електронно обучение без присъствени часове.

Целта е да се разшири достъпът до образование.

В наредбата е предвидено създаване на електронна система за отчет на средствата. Така училищната документация ще се редуцира, което ще доведе до по-малка административна тежест за организациите на българите, живеещи зад граница.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук