От ДБ се съмняват колко ефективни ще са възстановените самолети Су-25

0
11190

От дясното политическо обединение „Демократична България“ излязоха с остра позиция срещу обявената нова обществена поръчка за ремонт и поддръжка на 14 броя щурмови самолети Су-25, с хоризонт за тяхната експлоатация още 20 години.

Управлението на публичните средства за превъоръжаване трябва да е прозрачно. Умишленото погазване на заложените цели трябва да води до оставки на отговорните лица, категорични са от „Демократична България“.

Българското правителството продължава да налива огромни средства в обречена за националната ни сигурност кауза е мнението на обединение „Демократична България“.

„Това е третата от серията обществени поръчки за ремонт и поддръжка на авиационна техника, самолети и вертолети, произведени от вече несъществуващия Съветски съюз, за нуждите на разпадналия се през 1991 г. Варшавски договор.  Първоначално беше обявена поръчка за ремонт на МиГ-29 за 80 млн. лева. След което последва поръчка за нови, около 31 млн. лева за ремонт на вертолети Ми-17 и Ми-24.  Общо през мандата на настоящия министър на отбраната са похарчени и/или планирани да бъдат похарчени над 200 млн. лева за модернизиране на стара и безперспективна съветска техника“, гласи позицията на ДБ.

Според тях ремонта и удължаването на ресурса на остаряла съветска техника е в разрез с декларираната цел за ускорена модернизация и превъоръжаване на Българската армия, оперативна съвместимост със съюзниците ни от НАТО, както и последните решения на НАТО за рязко намаляване на зависимостта от Русия. С тази скъпо „модернизирана“ техника България няма да повиши собствените си бойни способности, нито да постигне интеграция със съюзниците си.

От ДБ предпочитат парите да бъдат пренасочени за превъоръжаване на армията със съвременни бойни способности, произведени от съюзнически доставчици с наше участие. Мотивът е, че освен загуба на финанси, така се задава грешна посока на развитието на въоръжените ни сили през следващите десетилетия. Това ще струва още повече средства, ако изобщо може да бъде компенсирано. Със сигурност ще доведе до демотивирането на българските военнослужещи, пред които ще стои нерадостната перспектива да работят още дълги години с морално остаряла техника. Ще бъде нарушеното доверието на съюзниците ни. Единственият печеливш, разбира се, е предварително избраният победител – руската фирма производител на оборудването.

От ДБ виждат умисъл за размера на поръчката – нарочно подбран размер – 1,6% под прага, който изисква одобрение от Министерския съвет. Тя се прави с т. нар. „рамков договор“, с възможност да бъдат похарчени още 50 милиона лева. За разходи в подобни размери и с такава важност, отговорност следва да се носи на най-високо политическо ниво, категорични са от дясното политическо обединение.

Модерната армия е основен стълб на държавността в една нация, категорични са от ДБ. Според тях обществени поръчки, които не поддържат стратегическите цели за превъоръжаване на армията, бавно, но систематично водят до подронване на суверенитета на държавата.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук