От Демократична България искат оставката и на Цачева, и на шефа на „Лирекс“

0
1632

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

За оставката на директора на Агенцията по вписванията настояха от обединение Демократична България.

Тяхната позиция бе публикувана почти по времето, когато до медиите стигна информацията, че Зорница Даскалова е подала оставката си, въпреки че ден по-рано обясни на пресконференция, че напускането й не стои на дневен ред.

Те настояват и за отстраняване на шефа на фирма „Лирекс“, която поддържаше Търговския регистър. Според тях оставането на поста на правосъдния министър Цецка Цачева се превръща в негатив.

Като причина за исканите оставки от Демократична България посочват безпрецедентния срив на Търговския регистър. „Продължава да няма нито ясно обяснение за това какви са конкретните причини за аварията, нито какви са щетите, нито има план за възстановяване на регистъра.  И министър председателят Борисов, и министърът на правосъдието Цачева, и вицепремиерът Томислав Дончев се държат напълно неадекватно“, пишат от новото демократично обединение.

Според демократите всяка публична изява показва политическата и технологична невменяемост и това става в момент на криза на националната киберсигурност.

От политическата формация коментират предишното решение на премиера, че ще сменя шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова едва след овладяване на ситуацията като криза, която става заложник на некомпетентен човек. Този човек в момента има единствен интерес да замита следите за своята отговорност.

За капак на всичко, днес се е сринал и сайтът на Министерството на правосъдието, пишат от ДБ.

Според тях от правителството не осъзнават някои важни неща:

– На карта е заложен целият търговски оборот на страната и корпоративната структура на стопанството ни;

– С всеки ден от продължаващата недостъпност на пълната функционалност на ТР бизнесът и гражданите търпят огромни загуби;

– Основната задача е не просто да се възстанови достъпът до данните, а да се гарантира тяхната несъмнена защита от минали и бъдещи манипулации;

– Адекватното поддържане на ТР е наше задължение по редица норми и стандарти на ЕС, а тази криза и провалът в адекватното й овладяване поставя още една сериозна въпросителна пред способността на Българските институции да изпълняват изискванията за членство в Еврозоната;

– В този казус пред целия свят се демонстрира отсъствието на всякакъв капацитет за ефективно осигуряване на националната ни киберсигурност и по още един параграф България се превръща в проблемна страна за НАТО и ЕС, но и в удобен обект за оказване на враждебни въздействия и влияние;

– Сринат е не просто един регистър, а доверието в способността на България да бъде модерна и цивилизована страна.

От Демократична България смятат, че ако не бъдат отстранени шефовете на Агенцията по вписвания и на фирма „Лирекс“, то виновните за скандала ще бъдат оставени да контролират ситуацията в Търговския регистър и да замитат следите.

Според демократите овладяването на кризата трябва да бъде поверено на компетентен и независим човек. „Министър Цачева е очевидно напълно безпомощна и оставането й на поста все повече се превръща в негатив“, пишат демократите.

Те искат премиерът личнo и cпeшнo дa oглacи пoдpoбeн плaн c мepĸи зa cъxpaнявaнe и възcтaнoвявaнe нa дaннитe oт Tъpгoвcĸия peгиcтъp. Πълнaтa пpoзpaчнocт, вĸлючитeлнo нa договорите с фирмите по поддръжка, e oт ocнoвнo знaчeниe зa вpъщaнe нa дoвepиeтo нa гpaждaнитe, бизнeca и мeждyнapoднитe ни пapтньopи в cпocoбнocттa нa Бългapия дa имa eлeĸтpoннo yпpaвлeниe и дa гapaнтиpa cвoятa ĸибepcигypнocт, смятат от демократичното обединение.

Те очакват бързо да се открият пpичинитe зa тaзи aвapия, както и да се разбере дaли e имaлo oпит зa мaнипyлиpaнe нa дaнни.

Зa цeлтa тpябвa дa бъдe пoĸaнeнa фиpмaтa-пpoизвoдитeл нa xapдyepa дa aнaлизиpa cлeдитe oт дeйcтвиятa c нeгo. Tpябвa и paзcлeдвaнe зaщo нe ca cпaзвaни импepaтивнитe изиcĸвaния зa apxивиpaнe, настояват демократите.

Те очакват пpeмиepът дa ce aнгaжиpa, чe щe бъдe пoтъpceнa пълнaтa oтгoвopнocт нa Лиpeĸc, ĸaĸтo и чe щe бъдaт пpepaзглeдaни и ocтaнaлитe дoгoвopи, ĸoитo фиpмaтa изпълнявa.

Сред останалите очаквания на партийната организация са пpaвитeлcтвoтo дa пoĸaни EK дa оцени cъcтoяниeтo нa Tъpгoвcĸия peгиcтъp, дoĸoлĸoтo нeгoвaтa пoддpъжĸa e в изпълнeниe нa peдицa зaдължeния и cтaндapти пo Eвpoпeйcĸoтo пpaвo. Демократите очакват и нaциoнaлeн ĸoнceнcyc зa цялocтнo пpeocмиcлянe нa пoлитиĸaтa пo изгpaждaнe нa eлeĸтpoннo yпpaвлeниe и гapaнтиpaнe нa ĸибepcигypнocттa, зaщoтo ce виждa, чe в мoмeнтa тя e нaй-мaлĸoтo нeaдeĸвaтнa.

„Призоваваме премиера Борисов да осъзнае, че тази криза няма да бъде овладяна с обичайните лакърдии и че тя значително надхвърля компетентността на екипа му. С всеки следващ ден неадекватност и замазване, съмненията за умисъл ще се засилват“, пишат на финала демократите.

Припомняме, че след срива на регистъра на 10 август Даскалова заяви, че няма засега намерение да подава оставка, а като определение за кризата каза: „Случват се такива неща.“

За срива от Агенцията обясниха дефектирали четири дискови устройства. Въпреки изказаните опасения и критики и до този момент няма ясна информация на какво се дължи срива в най-важния за функционирането на икономиката регистър. Вицепремиерът Томислав Дончев настоя, че виновни за кризата има, като това включва и вина по неизпълнение на задължения и отговорности.

От БСП поискаха оставката освен на Зорница Даскалова заради срива на Търговския регистър, и на правосъдния министър Цецка Цачева.

Припомняме, че Зорница Даскалова зае поста изпълнителен директор на Агенция по вписванията в края на май 2017 година, назначена на мястото на уволнената седмица преди това Елена Маркова. Тогава не стана докрай ясни причините за уволнението и нередностите в работата на Маркова, заради които тя бе уволнена.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук