От днес изплащат обезщетения заради чумата в Шарково

0
5209
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

От днес изплащат обезщетения в Шарково, след като кози и овце бяха умъртвени заради чумата. По хуманен начин са умъртвени всички животни от последните 3 стада в село Шарково, област Ямбол, съобщи вчера на министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Стопаните от Шарково ще получат обезщетение от не по-малко от 190 лв.

„Втори проби трябва да се вземат не само в това стадо, а от абсолютно всички в село Болярово, това беше потвърдено като задължителна мярка от най-добрия френски вирусолог“, коментира пред БНТ министър Порожанов.

Днес трябва да бъдат взети и втори проби за чума в Болярово от стопанството на Анна Петрова. Собствениците продължават да се съмняватдали трябва да бъдат взети проби заради разминаване в резултатите. В стопанството пристига нов ветеринарен лекар, защото в петък животновъди отказаха да пуснат колегата му до стадото.

Забраната за недопускане на хора без адресна регистрация в селата с установена зараза от чума по животните остава в сила. На всеки 20 дни ще се взимат проби от животните. Зоната за това е 10 км около огнищата, но по предложение на мисията от ЕК, зоната ще бъде разширена до 20 км, с оглед възможно разпространение на зараза.

„Имаме под възбрана седем общини, които да търгуват своите продукти. Това са само част от сериозните икономически загуби, които може да предизвика разпространението на болестта. Предложих на баба Дора освен обезщетението, което ще получи, да й бъде доставено стадо от нови 100 козиот животновъди в Карловско, но тя категорично отказа“, обясни Порожанов.

Той допълни, че предстои дезинфекция на всички стопанства, в които е имало заразени животни. „Първо трябва да установим, че нямаме положителни проби, след това има един 21-дневен срок, в който може да падне карантината“, коментира той.

Порожанов добави, че в Турция има над 700 огнища на болестта, но все още не е ясно как чумата по животните е стигнала в България.

„Призовавам Цацаров да дойде на място и да види как стоят нещата. Искам доказателство и документи, че мои животни са болни, а не на Гошо и Пешо“, коментира пред БТВ собственик на последното стадо в Болярово Тошко Димитров, стопанин. Пътят на входа на града е блокиран от негови симпатизанти, събрали се във Фейсбук. И Шарково е блокирано, но от властите, за да се извърши дезинфекцията.

„Действията на правителството са правилни, но имаше слаба информираностза потенциалната заплаха и за това, че единственият възможен вариант да излезем от тази ситуация, е евтаназията на животните, където има огнище на чума“, обясни пред НоваТВ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Политиците няма как да извличат политически дивиденти от подобна трагедия и ситуация, която се е създала в страната. В България трябва да имаме малко по-голямо уважение към експертите и към тези, които се грижат за здравето на хората, защото БАБХ бяха категорични, че пробите са положителни и трябва да започне ограничаване на разрастването на чумата в страната. Има 1 милион и 300 хиляди овце и кози в страната. До момента са избити около 4500. Сами разбирате, че е добре да се предприемат подобни действия, защото те са единствените възможни“, добави Цветанов.

Припомняме, че лидерът на БСП Корнелия Нинова опроверга вътрешния министър Валентин Радев, че левицата е дала подкрепа за мерките срещу чумата. Нинова недоумява и защо се спира евтаназията. Корнелия Нинова иска и оставката на Румен Порожанов. Тя не приема взетите вече оставки като сериозно действие.

На брифинг вътрешният министър Валентин Радев обяви, че с министър Порожанов ще отидат в Народното събрание, за да се опитат да убедят всички политически сили да подкрепят мерките. По думите на Радев поведението на някои политически сили застрашава националната сигурност. Порожанов и шефът на БАБХ показаха бланки от изследвания от френската лаборатория. Експертите са категорични, че към момента две са огнищата на чума в страната – стадото на баба Дора в Шарково и едно в Болярово.

Временно евтаназията бе спряна, именно заради напрежението в обществото, но общините със зараза от чума бяха поставени под строг контрол.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук