От последните минути! Корнелия Нинова хвърли политиката в смут! Обвини ключови личности в…

0
6863

Кворумът се провали и заседанието на КСНС не приключи с решение. Премиерът закъсня, а ключови министри ги нямаше, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Провал. Така не се прави политика, коментира още Нинова.

„Г-н Борисов дойде с час и половина закъснение. Ключови министри ги нямаше като г-жа Екатерина Захариева, която отговаря за реформата. Ключови фигури и членове на Консултативния съвет си тръгнаха предварително като г-н Горанов, г-н Цветанов, поради което кворумът се провали и заседанието не можа да свърши с решение. Т.е. тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин – бягат от отговорността за вземане на решение“, заяви Корнелия Нинова.

Нинова обясни, че в законопроекта на Министерски съвет проект все още пише, че парламентът трябва да избира директора на единния антикорупционен орган.
„В нашия – че президентът трябва да назначава директора, а заместниците му да се избират от парламента с обикновено мнозинство“, обясни лидерът на БСП, цитирана от „Фокус“.

Поредното лицемерие е, че от ГЕРБ няма да влизат в конфронтация с президента – играта на добро и лошо ченге доведе до провал, посочи още Корнелия Нинова.
Тя заяви, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов днес разпорежда на партията си да не споменават президента, а утре от парламентарната трибуна се леят тежки обиди към президентската институция.

„Мисля, че това е игра на доброто и лошото ченге, която доведе до това, което виждате днес -провал. Така не се прави политиката. Или всички ще осъзнаем, че трябва безкомпромисна борба с корупцията и да приемем законодателство, или е имитация. В първия случай политиците все още имаме последен шанс да узреем за това и да го свършим. В другия случай думата ще има народът и тази дума ще бъде срещу политиците“, заяви лидерът на БСП.

Нинова поясни, че по време на дискусията в КСНС за антикорупционното законодателство са останали на различни мнения по две теми.

Първата – дали органът трябва да има разследващи функции или само трябва да проверява декларации и да прави административни процедури и наказания.

„Тук нямаше отстъпления от двете страни. Ние смятаме, че без разследване, обвинителен акт и присъда, няма никакъв смисъл да говорим за борба с корупцията. Те смятат, че трябва да се ограничат до проверка на декларации, превенция, събиране на информация и административни наказания.

Втората недовършена тема е кой да назначава органа.

Дали да има разделение на властите, или само мнозинството в парламента, което всъщност е пак изпълнителната власт, т.е. този който най-много генерира корупция да си назначи хората, които ще го проверяват. Няма как да се съгласим на такова нещо. Това ще е имитация“, посочи Нинова.

По думите й след една-две години народът пак ще пита: „Какво направихте? Нищо. Значи всички сте едни и същи“.

„Не искам БСП да получава този епитет, че сме едни и същи с другите“, подчерта Корнелия Нинова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук