ОТ 2021 г.: До 6 месеца без виза във Великобритания

0
79

От 1 януари 2021 г. българските граждани ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно, за период от максимум 6 месеца. В това време те ще могат да влизат многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.

По информация на българското посолство в Лондон сънародниците ни, които възнамеряват да пребивават на Острова за по-дълг период с цел работа, обучение или да се установят да живеят там, ще трябва да кандидатстват за виза. Това е възможно през правителствения сайт на Великобритания: https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.

По информация на британските власти за български граждани са открити следните имиграционни маршрути за работа и обучение:

Квалифицирани работници – Skilled worker route;

Квалифицирани работници – Здравни грижи – Skilled work- Health and Care visa;

Високо квалифицирани работници – Световен талант – Highly skilled workers – Global talent route;

Студенти – Student routе;

Предприемачи в сферата на иновациите – Innovative entrepreneurs;

Специални професии – Specialist occupations.

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските, ще могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Ако не успеят или не е възможно разчитането на паспорт, ще трябва да посетят визов център – Visa Application Centre.

Одобрените кандидати ще получават защитен достъп до своя имиграционен статут, вместо физически документ.

Освен дължимата такса за обработка на заявлението за виза, кандидатите следва да заплатят и такса за здравеопазване, което ще им осигури достъп до здравна помощ чрез Националната здравна служба. Информация за това може да бъда намерена на следния интернет адрес: https://www.gov.uk/healthcare-immigration-application/how-much-pay.

Съгласно новите правила за влизане във Великобритания, публикувани на сайта на Министерството на вътрешните работи (Home Office), от 1 октомври 2021 г. за гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария ще се изисква паспорт за пътуване до страната. Българите, получили „статут на уседналост“ или „временен статут за уседналост“, ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта поне до 31 декември 2025 г. Националните лични карти ще могат да се използват от тях и след тази дата, ако отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук