Оцелелите атентатори от Брюксел направиха самопризнания

0
1334

Мохамед Абрини и Осама Крайем – двамата оцелели терористи от атентатите в Брюксел на 22 март, твърдят пред разследващите, че са се отказали да се самовзривят в последния момент, съобщават местни медии, цитирани от БТА. Абрини твърди, че бил „заставен“ от братята Ибрахим и Халид Бакрауи да отиде на летище „Завентем“.

Той заявява, че „не би убил и муха“. По неговите думи първоначалният замисъл е бил на аерогарата да бъдат взривени три бомби, пред гишетата за регистрация на пътници за полети към САЩ, Русия и Израел. Абрини вече призна, че е „мъжът с шапката“ от известните кадри от охранителните камери на летището, заснели тримата атентатори. Медиите днес уточняват, че потвърждението за участието му в атентатите е получено с помощта на ФБР.

Американското контраразузнаване предоставило на белгийските служби достъп до програма за лицево разпознаване и така било напълно изяснено, че оцелелият от атентата на летището е той. Вторият оцелял атентатор – Крайем, заявява при разпитите, че е бил напълно наясно в какво участва, че не е бил в Брюксел случайно, както и че в последния момент е решил „да направи крачка назад“. Крайем е шведски гражданин, потомък на сирийски бежанци, получили статут на закрила в Швеция.

Той обяснява, че заедно с Халид Бакрауи се качили в метрото с раници, пълни с взривно вещество. Крайем твърди, че изхвърлил своята раница, но досега тя не е открита. Медиите уточняват, че липсата на раницата запазва опасението за възможен нов атентат./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук