Оцелелите от Якоруда: Ракията беше по-хубава от уиски. Ще съдим Тайфи Мекльов

1
851

„Не знаем какво менте сме пили, но ракията беше по-вкусна и от уиски, една такава пивка, с леко жълтеникав цвят и приятна на мирис“, разказаха осемте мъже от Якоруда, които оцеляха, след като пиха вместо ракия чист метилов спирт с ароматизатори и оцветители.

Мъжете бяха изписани в понеделник и следобед бяха разпитани пред съдия в благоевградския окръжен съд. Те разказаха, че са били на свинска сватба и там били почерпени от стопанина на прасето Младен Биков, който е един от оцелелите. Преди това той купил срещу един заек ракията от бизнесмена Тайфи Мекльов и даже я опитал преди това.

„Няколко часа след като пихме три пъти по 50 грама ни стана лошо, на два метра от нас нищо не виждахме, повръщахме, сърцето ни тупкаше и не можехме да дишаме“, разказаха оцелелите.

Сега са благодарни на лекарите, че са ги спасили. Всички обаче до един не са били здравно осигурени и са подписали договор с болницата в Благоевград, че ще изплатят на части стойността на клиничната пътека, а тя е по 1600 лева на човек.

„Цяло чудо е, че оцеляхме. След този случай никога повече няма да пием ракия – заричаха се пострадалите. – Ние сме ужасени от това,че Мекльов е продал тази отрова на нашия приятел Младен Биков. Категорични сме, че ще го съдим. Знаем,че той не е искал нарочно да ни отрови, но да каже от къде той е купил това менте. А той мълчи и се опитва да прехвърля вината на умрял, това не е честно.“

Оемте мъже от Якоруда знаят само, че са били извикани на свинска сватба от Младен Биков. Там след като заклали прасето, Биков извадил двулитрова пластмасова бутилка и ги почерпил. Всички пили различно, но казват, че не е повече от 150 грама. В рамките на два дни по различно време им станало лошо и потърсили медицинска помощ.

„Жалко,че толкова много млади мъже, наши приятели умряха, някой трябва да плати за това, не може да няма виновни. Мекльов не знаем дали и друг път е продавал ракия, но конкретно тази отровната точно той я е продал срещу заек за разплод на нашия приятел Биков“, пак уточняват оцелелите.

Трагедията с отровната ракия се случи на Коледа. Две компании в рамките на два дни били черпени или са купили ракия от бизнесмена Мекльов. Общо 13 души бяха натровени, от които петима починаха, а осем оцеляха. Той е задържан под стража. Все още разследващите нямат отговор на въпроса какъв е произходът на ракията менте и кой я е произвел. Засега е ясно, че ракията е била чист метилов спирт с ароматизатори и оцветители./Труд

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук