сряда, април 24, 2024
Google search engine
дом Разследване Очакват прокуратурата да се самосезира на действията на БАБХ

Очакват прокуратурата да се самосезира на действията на БАБХ

0
8482
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" / Петър ХРИСТОВ

Владимир Павлов, един от организаторите на протестите в Шарково, категорично отрече обвинението от страна ГЕРБ, че соицалистическата партия организира протестите в Шарково. Павлов, който е и представител на ПП „Възраждане“ заяви, че той дни преди включването на лидера на БСП Корнелия Нинова е призовавал в социалните мрежи на протест. Това е станало на 13 юли. Владимир Павлов обаче допълни и че другият спряган като свързан с БСП – Тодор Атанасов, също се е включил в протеста едва на 15 юли.

На пресконференция в БТА Владимир Павлов и ветеринарят д-р Пламен Пасков категорично отхвърлиха всички твърдения на властите за епидемия от чума по дребните преживни животни в Странджа.

По думите на Пасков епидемия реално няма и това, което се случва в Странджа е избиване на овце и кози. Според него няма никакви ветеринарно-медицински основания и е готов за това да отстоява тезата си и в съда.

Пасков и Павлов очакват от прокуратурата да се самосезира по документите, които те представиха пред журналисти на пресконференция в БТА.

Пламен Пасков извади и учебници, по ветеринарна медицина, по които той е учил, като обясни произхода на заболяването чума. През 80-те години, по думите му, тази болест е била напълно непозната и неизвестна за българските ветеринари, които са я изучавали само от учебника по тропически болести. Това се отнася и за други болести, които са били напълно ликвидирани благодарение на усилията на ветеринарната служба и организация по профилактика, стабилните огради по границата и ваксинацията.

Освен документи, които показват разминаване в датите на взетите проби от животни и издадени преди това заповеди за евтаназия, Пасков постави под съмнение и самите лабораторни резултати, които показвали, по думите му, имунен отговор на здраво животно при заразяване със съответния вирус.

Това са напълно нормални проби на здрави животни и ветеринарят е убеден, че само неспециалисти могат да се опират на тези резултати. Според него и той се позова на директиви и наредби, които се намират на сайта на БАБХ,животните, които са в контакт или са в региона, нямат признаци на заразяване, се ваксинират.

„Избиването на животните в Странджа сега, преди, и избиването на кравите преди няколко години с повода „нодуларен дерматит“ няма ветеринарно-медицински основания. Няма и хуманно-медицински основания. Няма и икономически основания, ако не броим унищожаването на поминъка и компенсацията на собствениците за икономика. Понеже това си е анти-икономика. Следователно, това не е здравен, не е хуманитарен, и не е икономическо решение. То е чисто политическо.“

Пламен Песков атакува и начина, по който се загробват избитите животни, тъй като ако те са болни, заравянето на 30 сантиметра също би представлявало проблем.

Избиването на животните при тази болест не решава нито един ветеринарен въпрос, заяви Песков и разкритикува и начина, по който се води дезинфекцията – абсолютно непрофесионално.

Пламен Песков и Владимир Павлов поискаха оставката на министър Румен Порожанов и Дамян Илиев, директор на БАБХ. Също така се иска и оставката на вътрешния министър Валентин Радев, тъй като нахлуването на полицаите и жандармерия в фермите на хората е било абсолютно нелегално, защото това ставало без заповеди. Заповедите се „скалъпвали“ постфактум. „Това е абсолютно нарушение на конституцията“, допълни Павлов, визирайки нарушаването на чатната собственост на гражданите.

На въпрос дали възнамерява да сезира прокуратурата или да подаде жалба до други органи като БАБХ и МЗХГ Пламен Пасков заяви, че той няма да подава сигнал. По думите му изнесената информация е достатъчна, така че прокуратурата да се самосезира. Той каза, че неговите заключения би трябвало да се знаят от всички, защото хората, които взимат решенията, учили по същите учебници като него и би трябвало да имат същата експертиза.

На пресконференцията беше зададен въпрос и „кой иска да закрие животновъдството в Странджа“. Говорителите не се ангажираха с отговор, че посочиха, че в Странджа животновъдството е единствения поминък. Там нямало земеделие, защото почвата не е плодородна. Не могло и да се строи, защото това е защитена зона. В тази връзка изтребването на животните категорично щяло да доведе до обезлюдяване на региона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук