Папата обеща пред Борисов да дойде в България

0
14120

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с папа Франциск в Апостолическия дворец във Ватикана. Преди аудиенцията с делегацията, водена от Борисов, премиерът лично се срещна на четири очи с главата на Римокатолическата църква.

Борисов благодари на папа Франциск за топлия прием във Ватикана и за възможността за честването на делото на Светите братя Кирил и Методий.

В хода на срещата Борисов връчи официална покана за посещение на главата на Римокатолическата църква в България.

От своя страна папа Франциск прие поканата да посети в най-близко бъдеще нашата страна, но не посочи точно кога.

„В България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания. Като държава от Балканите и в същото време член на Европейското семейство, ние работим неуморно – по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него – за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа“, пише в поканата до папата.

На срещата Борисов поднесе своите три подаръка към папа Франциск. Първият – копие на Четвероевангелието на цар Иван Александър, вторият – картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща свети Иван Рилски като отшелник, и третият – разсад от 33 маслодайни рози от Розовата долина.

От своя страна папата подари на Борисов плакет с разлистени клони, който е символ на мир и разрешаване на конфликти.
Премиерът прие подаръка от Ватикана като оценка за работата си по европриобщаването на страните от Западните Балкани, пишат от пресслужбата на МС.

В края на посещението си при папата Борисов представи и българската делегация на главата на Римокатолическата църква. След българската делегация при папата влезе делегацията от Македония.

Преди аудиенцията българската делегация беше посрещната във Ватикана с военни почести. Бойко Борисов беше въведен в Апостолическия дворец от папски благородници и от Георг Гейнсвайн, личен секретар на папата и префект на папския дом.

Посещението на премиера при папата е по случай 24 май – Деня българската просвета и култура и на славянската писменост. На традиционната аудиенция се отбелязва ролята на България за съхраняването и развитието на делото на Светите братя Кирил и Методий, обявени от Католическата църква в Рим за покровители на Европа.

Началото на традицията се поставя през 1968 година, когато във Ватикана пристига първата българска делегация.

Припомняме, това е втората аудиенция на Борисов като министър-председател при папа Франциск.
Предишната визита беше преди три години, на 23 май 2015 година. Тогава премиерът беше приет на 10-минутна аудиенция от папата в Апостолическия дворец „Библиотечна зала“ във Ватикана.

След аудиенцията министър-председателят се срещна и с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролини. Двамата изразиха задоволство от отличния двустранен политически диалог и изразиха желанието за задълбочаването му.

В състава на делегацията в Рим, водена от премиера Бойко Борисов, са представители на вероизповеданията в България, на академичната общност и дейци на културата.
На аудиенцията при папа Франциск присъстваха Западно и Средноевропейски митрополит на БПЦ Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на Националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев. Тяхното участие в аудиенцията е признание за постиженията им и е израз на значението, което българското правителство отдава на образованието, науката и културата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук