Паричен шок! Храната поскъпна с над 50%, заплатите “скочиха” само с 5%, а “Булгаргаз” ни готви нова ценова секира, отплението скача до…

0
1181

Докато работници от най-големия синдикат КНСБ, учени, полицаи, лекари, учители и други протестират с мечтите си да получат повишение на заплатите от 15-25% (което в масовия случай се изразява в повишаване на заплащането за труд с около 100лв на месец) получават обещания за повишаване на заплатите с 5%.

На всичкото отгоре цените на хранителните продукти са в процес на повишение. Продукти като яйцата и маслото са поскъпнали почти двойно – 80-100% Други продукти като брашно, кафе, варива и други до момента са поскъпнали между 25 и 50%, всеки момент се очакват и по-големи поскъпвания на тези цени.
Освен това тихомълком, без медиите да ни уведомят получихме повишаване цената на електроенергията, като сметките за ноември се очаква да са с 30% по-високи от сметките за ток от миналата година за същия месец, въпреки че прогнозите показват по-високи температури за тази година в сравнение с предишната.
За цялата 2017г. общо има повишаване на:
Потребителските цени с 54%.
Заплатите с 10%.

На фона на видимото повишените на потребителски цени, държавата отрича нивата на инфлация, приспадайки към тях понижаването на цените на технологиите и новите автомобили. Всичко това показва, че средностатистическият българин, който не си купува нова кола е обеднял с близо 44% през 2017г.
В същото време на фона на цялата тая скъпотия от “Булгаргаз” поискаха ново увеличение на цената на синьото гориво:
Прогнозната цена на природния газ за първото тримесечие на 2018 г., образувана в съответствие с чл. 17 на Наредба 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ е 359,87 лв./хм3 (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) – увеличение с 16,65 лв./хм3 или 4,85 на сто (увеличение с 1,56 лв./MWh или 4,84%) в сравнение с утвърдената за четвъртото тримесечие на 2017 г. цена.
Това съобщиха от “Булгаргаз”. Увеличението се дължи на по-високия курс на лева спрямо щатския долар и очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос.
Окончателното предложение на “Булгаргаз” ЕАД за утвърждаване цената на природния газ за първото тримесечие на 2018 г. ще бъде внесено в КЕВР на 11 декември т.г./onovini.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук