Парламентът реши: Държавата ще плаща осигуровките на бежанците

0
89

Бежанците със статут на временна закрила няма да плащат здравни услуги, като здравните им осигуровки ще се покриват с публични средства. Промените в Закона за здравното осигуряване приеха народните представители в парламента  на второ гласуване. Хората, които не се осигуряват, ще плащат, ако не са част от международен договор, в който България е страна.

За чуждите граждани с временна закрила правителството ще определя размера на здравните осигуровки на база доход и за колко време се плащат осигуровките, както и „източника на финансиране“.

Именно кой ще е източникът на финансиране беше въпросът, който депутатите попитаха многократно. Откъде ще са парите, кое министерство ще ги даде?, пита депутатът от ДПС Хасан Адемов. По думите му с постановление на Министерски съвет ще се определя доходът, на който ще се осигуряват бежанците, но  МС може да осигури доход върху 1 или 100 лв. Той призова управляващите да обещаят, че няма да пипат заложените 184 млн. в закона за бюджета на здравната каса за напредвидени разходи.

Откъде ще дойдат парите и как ще стигнат до здравната каса, попита и депутатът от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов. „Няма откъде да дойдат парите, ясно е. Опитваме се да замажем ситуацията“, заяви той. Според него този закон не е е навременен.

В този закон не се предлага промяна и не се създават нови абсолютни права на бежанците, обясни председателят на здравната комисия Антон Тонев. „Става дума за временна помощ, за да усетят тези хора, че са приети у нас. Европейският съюз създава фонд за компенсация и до няколко дни ще стане ясно какви ще са средствата“, уточни Тонев. По думите му идващите бежанци са основно майки с деца.

Това не е временно състояние, войната продължава и бежанците могат да станат 200-300 хиляди, обори го депутатът от „Възраждане“ Елена Гунчева. Според нея до голяма степен ще бъде натоварен държавния бюджет.

В условия на криза бързото решение е най-правилното, после може да се коригира, обясни Тонев. Има много неизвестни – колко бежанци ще пожелаят статут на временна закрила, какви разходи ще вложим, каква част ще предпочетат да ползват нашата система“, каза още той.

Според депутата от ГЕРБ-СДС Асен Балтов парите пък ще дойдат от българските общини.

в ЕС се преговаря за общ фонд, има пари по вропейски програми и могат да бъдат пренасочени, както и Министерски съвет може да одобрява допълнителни разходи, обясни Искрен Митев от „Продължаваме промяната“

Законопроектът не получи одобрение от опозицията и по отношение на хората, които ще се възползват от медицинска грижа, тъй като той нарушава „основни принципи на здравеопазването“ Здравното осигуряване е следствие на положен труд. Защо не започнахме с труда? Почваме обратно, обективно бежанците не могат да имат здравни права, заяви депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков. Той добави, че управляващите нямат план и система, а само хрумвания и не справедливо за българите, които са се осигурявали и са полагали труд.

Дискриманиционен проект го нарече Елена Гунчева. По думите й това е опорочаване на законодателството, необмислени са предложенията, а текстове са дискриминационни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук