Петков: Общините да си плащат тока, вместо да дават пари за грешни обществени поръчки

0
100

„Приехме предложението за Бюджет 2022 г. и се радвам да кажа, че това е бюджет на растежа. Инвестициите от държавата ще бъдат 5,8 от брутния продукт. Дефицитът с COVID мерките ще е 4,1%. Тази година ще инвестираме много категорично. 8.2 млрд. в капиталови инвестиции. Ще инвестираме и в човешки потенциал. За първи път ще има безплатни детски градини от април. Ще инвестираме и в пенсии. През следващата година няма да има нито един пенсионер под прага на бедността“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след заседанието на Министерски съвет.

По темата за цените на електроенергията, Петков уточни, че фактурите за ток, които ще се получат през февруари месец, ще включат компенсациите за декември и януари месец. Те ще бъдат значително по-ниски.

„Трябва да е ясно, докато имаме ситуация като тази, в която и МВР и ДАНС започнаха да работят, където има лампа, която може да струва 1500 лева от едната страна на улицата, а от другата страна на същата улица лампата да е над 5000 лева, докато не изчистим тези обществени поръчки, не можем да говорим, че общините нямат пари за осветление. То не е голям процент от разходите им, да отделим политическия пиар от реалната нужда от помощ. Вместо за грешни обществени поръчки, парите могат да се дават да си плащат тока“, подчерта премиерът.

„Уволнението на съществуващото управление на „Булгаргаз“ е функция на факта, че хората там не са си изпълнили задачата по правилния начин. В момента водим разследване и сме сигурни в голяма степен, че част от решенията, които те са взели резултират за високите цени на газа и 30-те процента повишение, което беше предложено на КЕВР. Започваме работна група, в която ще се обсъждат помощите за общините за болници, детски градини, училища. Докато не се изчистят обаче неяснотите в обществените поръчки, не можем да говорим, че общините нямат пари за осветление“, посочи Петков.

Бонев за скандала с осветлението: Общината не е направила елементарно проучване на цените

По думите му в следващите няколко дни ще има допълнителни разяснения и повдигане на обвинения.

„Ако някой си мисли, че просто оттук нататък може да взима грешни решения откъм националния интерес и отделно с това да дава сметката на крайните потребители, това време свърши. Фактите говорят – избран е бил скъпият доставчик вместо да се оптимизират възможностите да се вземе от евтиния доставчик, особено когато имаме потвърждение, че доставката на азерски газ спокойно може да мине през Неа Месемврия“, категоричен е премиерът.

Във връзка със смяната на борда, Петков заяви, че ще се проведат публични конкурси и изборът ще бъде направен по най-прозрачния начин“, допълни министър-председателят.

„Както знаете компенсациите за природен газ са включени в програмата до януари. Причината е, че размерът на компенсациите е изключително висок – 42 лв. за мегаватчас, но това бяхме принудени да направим заради последното решение на КЕВР“, допълни министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му преди една година цената е била 27 лв. за мегават.

„Причината да се компенсират само битовите потребители, но не и индустриалните потребители, е изключително тривиална и тя е, че България в Европа има една от най-ниските  цени на газа. Освен това няма разделение на свободен и регулиран пазар“, каза още Николов.

„За Русия – НАТО заявихме, че водещата страна е България. Досега не сме говорили за български батальон. Мислим харченето в посока отбрана да не бъде просто купуване на техника безцелно, за да имаме боеспособност“, заяви той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук