Петков почна да се оправдава за обвиненията на Свиленски, ето кой му се оказа виновен

0
92

Бившият премиер, обвинен, че държи кодовете за машините, поиска от левицата да размисли дали да се връща при статуквото и да даден начини за одитиране на кода на машините и да се откаже от хартията

Това, което казах, е, че ние сме готови да подкрепим всякакъв вид одит, проверка, от външни експерти. На всичко възможно, на кода, преди изборите, след изборите. Каквото искат да вкарат в изборния кодекс, за да получат пълната сигурност и да махнат своите съмнения от машините и да не подкрепят хартиената бюлетина. 

Това заяви Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ в ефира на bTV, коментирайки обвиненията на депутата от БСП Георги Свиленски, че му е предложил сделка, в която Левицата да получи кодовете в замяна на отказ от хартиената бюлетина.

„След това Свиленски реши да използва една лъжа, подправяйки това, което казах. Аз му дадох втори шанс от трибуната. Той повтори това, затова ще заведа иск. Иска ми е просто, че политиците трябва да имат дисциплината да се придържат към истината, В момента се опитва да се дискредитира машината. И да се противопостави, че и хартията има измами, и машините не с сигурни. Няма нищо такова“, каза още Петков.

Той разкри и кога е воден въпросният разговор.

„Този разговор съм го водил със Свиленски и Нинова много пъти. Ние този разговор за съжаление го водим от две седмици. Моята молба е, ако те се чувстват несигурни, в каквото и да е, свързано с машините, нека да подкрепят частта на ПП за одитиране и проверка на кода“, каза той.

По думите на бившия премиер притесненията около фалшификациите на вота с машините са просто опорки.

„Първо няма нещо такова като кодове, то е кода на машините. Той е в кода на ЦИК. Трето, всяка партия може да изиска кода от ЦИК. Тези думи никога не съм го казвал. Ако те са го чули, да го кажат в съдебната зала. Аз казах одит върху кодовете. Абсолютно безумно е да съм го казвал пред два реда свидетели.

Това е инсинуация. Най-малкото ние сме втора политическа сила, а нашите най-близки партньори са шеста. Ако имаше вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на Борисов да е с 5% повече. Непрекъснато се измислят фалшиви опорки, с които се опитват да се дискредитира другата гледна точка, защото всички знаем, че хартиената бюлетина има много злоупотреби“, каза той.

Слави побесня: Кириле, това е грандиозен и тежък скандал! БЛИЦ TV

„За съжалени Свиленски имаше шанс да се откаже от това, защото не е нужно да се ходи до съдебната зала, но след като препотвърди тази теза, ще трябва да ходим в съда“, закани се той.

Петков бе категоричен, че думите му са преиначени и, помолен да каже какво точно е споделил пред Свиленски, той каза:

„Използвах тези думи: Нека да одитираме кодовете и да вкараме всякакви предложения за одит на кодовете от външни одитори така, че да сте сигурни и да не трябва да гласувате хартиената бюлетина“.

„Идеята е да се манипулират изборите, за да се откраднат парите на българите. И когато се съберат ДПС, ГЕРБ, чийто кметове казва, че не са достатъчно невалидните бюлетини, това са факлите. Те искат да продължат тази система, те за 60 дни показаха пълна немощ за съставяне на правителство. Сега единственият начин по който искат да си гарантират някакви позиции на следващите избори е да прекарат хартиената бюлетина и да успеят да манипулират вота“, каза още той.

„Ако наистина кода им е проблема. Има толкова много ИТ специалисти. Нека там да е фокуса. Тук има две поправки в Изборния кодекс. Едното е кодът да е абсолютно отворен и да може всички граждани да го проверят. Да се види, че ако искат да добавят допълнителни проверки, няма никакъв проблем. Но не да се опитваме да с фалшива новина да объркваме българските граждани“, смята Петков.

Сиела Норма пъргаво започна да оправдава Петков за кодовете в ефира на bTV

„Абсолютно не съм имал достъп до кодовете. Борисов прави шоу. Измисля се една фалшива теза. Например, ще се затварят въглищните централи, ЕК казва, че няма нищо такова. Джемкорп, ужас , ужас, ужас, Оказва се, че това е писмо за намерения, което е прекратено. Сега използва думите на Свиленски „кодовете в джоба, продава ги“. Снощни фирмата вносител каза, че няма нищо такова. Вместо да се занимава с фалшиви новини, нека да направи една визия за България, да започне коалиционни преговори. Един проблем на хората не сме решили“, каза още той.

Свиленски хвърли бомба за тайно и нагло предложение на Петков, закани се: Утре ще кажа още

Петков бе категоричен, че думите на Свиленски са лъжа. Съпредседателят на ПП също даде ултиматум на Левицата.

„Ако наистина страха на БСП е в кода, да подкрепят всички предложения за одит на този код, но да не връщат злоупотребите през хартиената бюлетина. Казах, че ако Нинова толкова се страхува, че има възрастни хора, които не могат да гласуват с машината, да се опита да внесе някакво ограничение на база възраст, но може би е дискриминационно. Ограничавайки хартиеното използване, толкова по-малко има шанс за невалидни бюлетини по секции. БСП са пред вододел, или ще се върнат при статуквото, или ще вземат правилното решение. Имат време да помислят през уикенда“, каза той.

Петков коментира и възможностите за съставяне на правителство

„Българските избиратели трябва да знаят, че ще си изпълним обещанията. Няма да подкрепим първи мандат. Дали сме заявка за правителство на малцинството с ДБ. Няма да подкрепим техническо правителство до местния вот.

Хартиената бюлетина е първата ни от 9-е гаранции. Ако те счупят първата гаранция и искат да върнат измамите, този парламент няма да може да подкрепи и антикорупционно правителство на малцинството“, каза той.

Попитан какво очаква от Свиленски занапред, Петков каза, че „всичко е възможно. Няма от какво да се боим. Ще се радвам БПС да помислят как да одитират кода през уикенда и да не се връщаме към измамите с бюлетините“.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук