Петков се изпусна пред Сашо Диков: Арестите започват!

0
128

Всяка седмица събирам и ДАНС, и Бойко Рашков и им казвам: „Нямаме време. Трябва да действаме така, че да имаме реални арести“

Премиерът Кирил Петков е твърдо решен да има арести на корумпирани лица.

Той обяви това лично преди минути при Сашо Диков.

Томислав Дончев прави някакви пиари, за да се чувстват като опозиция, каза Кирил Петков.

Ние сме на месец и половина правителство, отговори той на въпроса на Диков защо се бавят нещата със съдебната система.

„Всяка седмица събирам и ДАНС, и Бойко Рашков и им казвам: „Нямаме време. Трябва да действаме така, че да имаме реални арести. Хората искат реални арести. Хората са спрели да вярват на идеи и планове. Работи се. Надявам се скоро време да имаме сериозни арести – и по линия на „Булгаргаз“, и по всякакви други линии.

Това беше невъзможно преди 1 година с всичките газови интереси. Искаме да видим по линия на магистралите. По линия на енергетиката. По линия на магистралите Рашков работи много сериозно“, заяви тази вечер в предаването „ЕвроДикоф“ премиерът Кирил Петков, но не каза точно дали става въпрос за Барселонагейт.

Според Петков промяната в прокуратурата предстои. Той изрази и оптимизъм за законите, които парламентарното мнозинство ще внесе по отношение на съдебната система – действало се възможно най-бързо и вероятно до 4-5 седмици ще има реални резултати.

Като цяло разговорът тръгна с решение да се говори на „ти“. „За теб – Кирил“, разреши Петков на Сашо Диков, който услужливо започна разговора с възмущение, че никога досега върху нова власт не се е „изливала такава помия“. Петков пък поздрави зрителите с „празника (?!?)“ на Гоце Делчев.

Петков отрече планове да е трябвало да е в Скопие за годишнината от рождението на великия български революционер. От началото се знаело, че ще ходи само Теодора Генчовска.

С Радев днес се поздравили взаимно и си поговорили колко неща имат да вършат.

„Това е хубавото като има две институции, но се разбрахме, че цялата посока, трябва да се движи в една посока и конструктивния тон ни е много важен“, каза Петков, който реши да нарича македонския премиер Димитър Ковачевски просто „Димитър“.

Премиерът се присмя на питането на ГЕРБ как така кабинетът твърди, че има нов План за възстановяване, а ЕК казва, че последно е внесен такъв през октомври:

„Томислав Дончев сега прави някакви пиари, разбирам ги. Те сега се чудят какво да направят, за да се чувстват от една страна опозиция, а от друга страна да правят смут с новините. Датата е тази, която казах, но после правихме корекции. Дончев много добре знае, просто се правят на интересни“, обясни разминаването с няколко месеца министър-председателят.

Той се разсмя на въпрос дали не е подканил и днес в МС Иван Гешев да подаде оставка. „(Смеейки се) Те са независима власт“, отвърна премиерът.

От разговора стана ясно, че планът на Петков за смяна на Иван Гешев включва Брюксел да кажат „Няма ли смяна на Гешев, няма 12 млрд.“, а те да изнудят ГЕРБ и ДПС с „Или подкрепяте смяна на Гешев, или сте виновни за спиране на 12 млрд.“

Петков обясни, че са правителство е на няколко месеца и нещата не можели да се случват веднага, както им се иска. Иначе даже баща му го препирал нещата да се случват бързо. „Ако имах магическа пръчка, щях да кажа, че ще се случи веднага. Проблемът е, че нямам. Другият проблем е, че Конституцията изисква 2/3 мнозинство за промени“, каза Кирил Петков.

Той заръча да има „реални арести“ по всички линии – магистрали, енергетика и т.н. Рашков обаче не можел сам и му трябвал поне един прокурор.

ИТН и Корнелия Нинова не подливали „сярна киселина“ на кабинета, правели го всичките „грешни новини“, каза премиерът и започна атака срещу журналистите.

„Няма такова нещо, Нинова никога не е бойкотирала. Това излезе в „Епицентър“ или някоя друга измислена медия. Цялата коалиция седи единна, а от сутрин до вечер четем някакви глупости, които се случват“, успокои той. И Христо Иванов нямал предвид, че ще има предсрочни избори. Казвайки го, било извадено от контекст.

Иначе Кирил Петков не можел да повярва на фантазията, която „тези хора имат“, защото скрийншотът с Grindr бил изпратен на съветник по външни работи в Брюксел, той вдигнал тост с македонците и го качил във Фейсбук и даже не знаел какво значи.

„Вместо да кажат, браво на правителството (на 53 дни), вие влязохте в Клуба на богатите“, недоумява той.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук