Пламен Петков: ЮНЕСКО призна чипровските килими, но интересът към тъкането им е малък

0
943

С 800 000 лева ще обновим сградите на общината и училището, казва кметът на Чипровци

Пламен Петков е избран за кмет на Чипровци на последните местни избори през октомври м.г. Издигнат е от партия ГЕРБ. Роден е и е израсъл в града. Работил е като специалист по обогатяването на рудата в бившия минно-обогатителен комбинат. След закриването му започва частен бизнес с производство и търговия. Женен е, има една дъщеря.

– Г-н Петков, остана ли работа за общината след като най-голямата международна организация за култура ЮНЕСКО обяви чипровските килими за световно наследство? Т.е. няма да ви се налага да популяризирате традициите при изработването им.

– Не е така. ЮНЕСКО призна тъкането на уникалните килими за световно културно достояние, но от това общината получи още по-големи задължения да го популяризира и развива. То не трябва да остава застинало, занаят от миналото, а на неговата основа да се създават нови образци и техники. Затова общината си постави за цел да го популяризира и най-вече да събуди интереса на младите жени и момичета към тъкането. То е вид изкуство, за което трябва да се подготвят. Не е тайна, че през последните години намалява броят на жените, които тъкат традиционните килими. Някога във всяка къща е имало по няколко стана – за всяка жена и за подрастващите момичета. Сега не е така.

– Каква е причината за това?
– Причината е, че старите майсторки вече си отиват, а младите са малко. Имало е кооперация, която е произвеждала килими, но вече – не. Преди години е закрита паралелката по тъкачество в нашето училище. Все пак и тя е подготвяла момичета за тъкането, учила ги е как да го правят.

– Как общината ще възражда интереса към вертикалния стан и тупицата, с които се изработват прочутите килими?
– За трети път в нашия град направихме фестивал на килима. За два дни централният ни площад „Чипровско въстание” се превръща в тъкачница под открито небе. Под шатри жени показват как се подготвя вълната за килимите – предене, боядисване, как се започва килимът. Показваме и как се багри с естествени бои вълната. С това популяризираме изработката и надявам се провокираме интереса на младите жени да се заемат с този занаят. Той е и доходен, защото все повече хора искат да си купят от нас килими. Имаме и един проект, чрез който искаме да създадем Дом на килима. За това предвиждаме ремонт и преустройство на културния дом. В него ще създадем нова експозиция от стари и нови модели килими, ще поставим станове, ще разказваме историята на килима. Казвам нова, защото сега имаме една експозиция в музея. Новата ще бъде по-богата. Ще показваме и как се тъче, и как се багри вълната.

– Какви други проекти имате, сигурно не всички са свързани с посещение на туристи и любители на килимите-шевици?
– Вече имаме одобрен проект за обновление на две обществени сгради, най-важните ни – общината и училището „Петър Парчевич”. Ще се ремонтира покривът на общината, ще сменим дограмата, парното, ще санираме сградата отвън. Тъй като на училището през миналата година е ремонтиран покривът, сега ще сменим дограмата и ще топлоизолираме сградата. Средства си осигурихме от екодоверителния фонд в размер на 800 000 лв. Нашият принос е 112 000 лв. Чакаме одобрение и за три проекта, за които искаме финансиране от трансграничната програма България – Сърбия. С партньор общината на град Пирот, Сърбия, ще модернизираме подходите към нашата най-голяма забележителност – Историческия хълм. Ще ремонтираме улиците към него, ще направим алеи, озеленяване, ново осветление, рампа за инвалиди. Стойността на този проект е 500 000 лв. Два проекта ще реализираме с обищна Болевац, Сърбия. Първият е за закупуване на техника за чистене на речните корита, а вторият – за изграждане на детски площадки в селата Железна и Мартиново. От програмата за развитие на селските райони чакаме одобрение на проект за подмяна на водопроводи и изграждане на канализация, за асфалтиране на улици. Искаме да ремонтираме и сградата на читалището в село Превала. Имаме и проекти за път до зоната с атракционния ни парк. В този район предвиждаме да предоставим терени на хора, които искат да строят къщи за гости.

– Общината изпълни голям проект за изграждане на спортен комплекс. Как смятате да го използвате, след като в града има малко млади хора?
– През миналата година Чипровци се сдоби с голям и модерен спортен комплекс на стойност близо 5 млн. лв. Финансирането бе осигурено от европейски фонд чрез програмата за развитие на селските райони. Има стадион, игрища за футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, два плувни басейна, трибуни. До стадиона има и малка сграда за фитнес, аеробика и тенис на маса. Този комплекс може да се използва не само от нашите жители, но и от туристите и другите посетители. Обсъждаме как можем да го използваме по-добре. Футболният отбор вече започва игра на новия терен. Организираме и един футболен мач между ветерани и сегашни футболисти. Ще предложим възможност за тренировки и състезания на други отбори. През миналата година в Чипровци открихме и център за традиционни занаяти. Той също бе финансиран от селската програма. В него има работилници за кори за баници, тъкачница, за иконопис и дърворезба. Така че, Чипровци се развива като туристическа дестинация и това ще продължим и през следващите години.

www.kmeta.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук