Плевнелиев пред „Дойче веле“: Разходите за бежанците натоварват нашия бюджет

0
315

България очаква от споразумението между Брюксел и Анкара всички външни граници с Турция да бъдат еднакво добре охранявани. Това заяви в интервю за германската медия Deutsche Welle българският президент Росен Плевнелиев, който същевременно похвали политиката на канцлера на ФРГ Ангела Меркел, пише „Фокус“.

Държавният глава на балканската страна увери, че ситуацията около т.нар. балкански маршрут за бежанци се наблюдава внимателно и са предприети редица мерки, в случай че голями групи мигранти потърсят път към Европа през територията на България. На въпрос дали страната се нуждае от „някои форми на помощ“ от страна на Европейския съюз, Плевнелиев бе категоричен: „Да. Разходите за гранична сигурност и центровете, храните и медицинските грижи за бежанците и мигрантите натоварват нашия бюджет“. Освен това споразумението между ЕС и Турция трябва да бъде помислено за българските опасения, свързани с възможен мигрантски натиск по границите. „България настоява всички външни граници на ЕС с Турция да бъдат еднакво обезпечени“, уверен е президентът на страната.

Същевременно Плевнелиев изрази почитания към политическия курс на германския канцлер Ангела Меркел по отношение на бежанците. „Възхищавам се на хуманизма и човечността на германския канцлер Ангела Меркел. В едни изключително трудни времена тя предложи пример за стойностно ориентирана, отговорна политика – за разлика от други политици в Европа, които мислят в краткосрочен план и действат, задвижени от тесни политически интереси“, коментира държавният глава на балканската държава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук