Плевнелиев: Трябва да се изолират популистите ПП и „Възраждане“

0
93

Снимка: БГНЕС

Радвал се, че БСП излезли от популисткия кръг

Изборът на Радев за третия мандат ще е между БСП и „Български възход“, смята президентът на България (2012 г. – 2017 г.) Росен Плевнелиев.

Според него обаче, ако се стигне до третия мандат, той трябва да отиде при БСП.

Плевнелиев призова да бъде намерена формула за управление, „която да постави популистите – „Възраждане“ и „Продължаваме Промяната“ в изолация“. Така щяло да бъде по-добре за България.

„За съжаление българската демокрация страда от тежка болест в момента. Популистите подкопават нашата демокрация. Трябват ни силни институции, а не силни лидери. За съжаление днес това не е така. Президентът системно нарушаваше Конституцията“, заяви Плевнелиев пред Nova News.

Той изрази положително мнение, че БСП били излезли от рамката на популистите и играят собствената си игра.

„Те са системна, демократична партия. По същият начин са ГЕРБ, ДБ, ДПС. Много бих искал да видя форма на експертно сътрудничество“, каза Плевнелиев.

Според него правомощията на президентската институция не трябва да бъдат ограничени и като възможни реформи вижда премахване на институцията “служебно правителство” и премахване на вицепрезидента.

Той коментира и актуалната тема за промените в Изборния кодекс.

„Категорично съм за смесено гласуване. Машините докараха до рекордно ниска избирателна активност България, която подкопава основите на нашата демокрация. Трябва да има смесено гласуване. Убеден съм, че ако се въведе смесено гласуване ще има поне 300 000 гласа отгоре“.

Александър Попов

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук