Пловдивчанка без електромер получи 110 лева сметка за ток

0
1202
Василка Бъчварова се чуди как е възможно да я обвиняват, че се е закачила незаконно към ел.мрежата при условие, че няма ключ за общото табло с електромерите

От стрес направила инфаркт и е инвалид, от 3 години живее на тъмно и студено

64-годишна пловдивчанка, която е с телково решение за 83% инвалидност, три години живее на тъмно и студено без ток. Отоплява се с газова печка и то само в най-студените нощи. От притеснения през 2013г. Василка Бъчварова направила инфаркт на миокарда и претърпяла сърдечна операция. Проблемите й не свършили само с това. През март 2015г. тя получила сметка за ток за 110,21 лева, въпреки че електромерът й не е бил вързан към мрежата, твърди Василка. От „ЕВН България” категорично отричат това да е вярно. Според тях между 2 март 2015г. и 25 март 2015г. електромерът е въртял и е бил незаконно присъединен към мрежата. Затова на 26 март с.г. бил тотално демонтиран от общото табло на входа.

С това не е съгласна Василка Бъчварова, която твърди, че от 2013г. електромерът й е откачен от мрежата, а тя самата няма ключ да отвори общото табло и няма познания да рови в жиците. „Получих сметка за ток, без да имам електромер. Сметка за ток! Свалили са електромера изобщо без да ме предупредят. За мен това е кражба. Как аз ще отворя таблото на входа? Как ще се включа? С какво, като техникът държи ключовете? Как? Сама жена съм”, се ядосва Василка. След като получила сметката, се обадила на ЕВН. „Обадих им се и говорих с някаква жена. Нали там записват разговорите – да проверят разговорите. Казах й: „Госпожо, аз съм без електромер, откъде е тази сметка?” и отсреща жената ми каза:”Не може да нямате електромер” и започна да пелтечи”, обяснява пловдивчанката.

До 2012г. Василка Бъчварова нямала проблеми с „ЕВН България”. Работела в пицария на центъра на Пловдив и плащала редовно всичките си сметки. „Работех без почивка, без отпуски, само и само да имам пари. Всички сметки ми бяха платени, но после ни съкратиха”, разказва жената. През 2012г. получила първото писмо за принудително изпълнение поради неплатени сметки за ток. Два месеца по-късно дошло второто писмо от съдебен изпълнител.

„Токът тогава не ми беше спиран. Като дойде лятото и ме съкратиха, казах на сина си, че вече нямам възможност да плащам тока”, обяснява Василка. След като била съкратена, за една година била на борсата. Така и не си намерила работа заради възрастта и последвалата болест. „Имам всички епикризи. Първата операция ми беше през 2013г. и сега септември/октомври пак трябва да влизам пак в болница”, казва още пловдивчанката. Тя твърди, че електромерът й е бил откачен от мрежата още през 2013г. и оттогава е без ток в жилището си. Въпреки че не бил присъединен, електромерът си стоял в таблото на входа до 26 март 2015г.

„В началото на октомври 2013г. получих сметка, че имам да плащам 2225 лева за ток. Ужас! Чудя се откъде е толкова набъбнала сметката. През декември направих първия инфаркт от притеснение. Влязох в болница и късмет, че ме спасиха”, разказва Василка. Тогава производството в съда се провело, докато Бъчварова била в болница. Ходила да говори със служител на „ЕВН България”, който й обяснил, че трябва да си плати цялата сметка и тогава ще й бъде пуснат токът. „Казах му, че нямам тази възможност и помолих да плащам на разсрочено. Инвалидната ми пенсия е 240 лева, с които живея, а лекарствата ми са много скъпи – над 100 лева са”, продължава с разказа си Василка.

„След още 2-3 месеца ми идва ново писмо за принудително изпълнение за други 4 200 лева, които дължа на „ЕВН”. Аз се хванах за главата. Нямаме пари, но намерих като начало 1000 лева да плащам на разсрочено. Да идват и да описват – няма какво да ми вземат. Нито кола имам, нищо”, казва още пловдивчанката. Започнала да плаща разсрочено по 200 лева на месец, но след време получила бележка от юристконсула на дружеството за негов хонорар от 123 лева.

Колко точно пари тя дължи на „ЕВН България” Василка Бъчварова казва, че не знае. Тя  е завела дело срещу дружеството за недължимостта на сумата от  110,21 лева за ток за периода  между 2 март 2015г. и 25 март 2015г., което обаче е загубила на първа инстанция. Една от причините  е, че съдът не е кредитирал показанията на нейния син кога точно е бил откачен електромерът от мрежата. Съдът е кредитирал с доверие само показанията на техник на „ЕВН”, който твърди, че ел.захранването на Василка Бъчварова било официално преустановено на 4 ноември 2013г.  Между 2 март 2015г. и 25 март 2015г. техникът отчел разминаване в показанията на електромера, който бил демонтиран от общото табло на входа на 26 март 2015г. Според съда в този период явно имало самоприкачане към ел.мрежата, което било извършено или от абоната, или от негов представител, счита съдебният състав. По време на делото била направена съдебно-техническа експертиза и вещото лице също е констатирало, че между датите 2 март и 25 март 2015г. има промяна в данните на иначе изправния електромер.

Василка Бъчварова не се примирява и вече е обжалвала съдебното решение.

ЕВН България”: „Абонатът ни е информиран за задълженията си”

„Случаят е постъпвал в дружеството и е разглеждан. Става дума за неплатени суми за консумирана електроенергия oще от периода март 2012 – юли 2013 г., за които има съдебно дело”, твърдят от „ЕВН” Оттам уточняват, че електромерът в имота е бил демонтиран на 26 март 2015 г. Дружеството е информирало г-жа Бъчварова за случая, както и за статуса на нейните задължения./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук