Подземни тунели на терористи, открити край Алепо

0
2764

Войници на сирийската армия откриха мрежа от подземни тунели с дължина от няколко километра, където са намирал щаба и укрития на терористите. Това разкри полковникът от правителствената армия Абделхадер Елбидж. Подземната мрежа се намира в покрайнините на наскоро освободените селища около град Алепо.

„Отдавна наблюдавахме този район и се чудихме как бойците успяваха скришом да се придвижват към позициите, да сменят позициите. Но когато ги изтласкаме оттук и видяхме какво тук те са изкопали и построили, всичко си дойде на мястото. Но виждате, че дори това не им помогна“, изтъкна сирийският офицер, показвайки съоръженията на екстремистите, цитиран от БГНЕС.

Отвън всичко изглежда като открита кариера. Под земята военните открили сложна и заплетена мрежа от тунели с десетки тесни коридори. В една от стаите се намирал щабът на терористите, тук на офисна дъска се запазил план за разполагане на огневите точки и графика на дежурствата. В щаба имало дори електричество. Подземието разполагало и със стаи за отдих и складове.

Според полковник Елбидж чужденци са помагали за изграждането на мрежата. „Тук беше предната отбранителна линия на терористите. Оттук те водиха огън. Всичките тези окопи, блиндажи, прикрития са правени няколко месец Трудно беше да ги изтласкаме оттук, но ние се справихме”, сподели и войникът Закария Елбедж.

До войната в селището живеели 3000 души, повече избягали до началото на бойните действия. Почти всички къщи в селото са повредени. Властите започнаха възстановяването му, на първо място 3-етажната сграда на училището, което терористите бяха превърнали в болница.

Петя Славова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук