Подправка номер 1- понижава холестерола, кръвната захар, подобрява функцията на черния дроб и бори запека

0
1818

Това полезно растение има доста имена, но повечето от вас го познават като сминдух. Знаете ли какви са ползите от тази полезна и популярна подправка? Китайската и аюрведическа медицина от векове ползват семената на сминдуха, за лечение и разкрасяване. Арабските красавици редовно ядат от плодовете на това лечебно растение, с цел да предадат на бедрата и гърдите си атрактивна и закръглена форма, а на косата – якост и здравословен блясък. Ето как народната медицина използва сминдух – най-добрите съвети и рецепти подбрахме днес, специално за вас! Как се ползват семената от сминдух?

1. Храносмилане Семената от сминдух имат положителен ефект върху стомашно-чревния тракт, повишават апетита и подобряват храносмилането. Заради високото съдържание на фибри, са ефективни в борбата срещу запека. А покълналите семена се препоръчва да се добавят към диетата на хора с нарушена функция на черния дроб, както и за пациенти, страдащи от стомашно разстройство.

2. Захарен диабет Няколко изследвания са доказали, че семената от сминдух имат изразен положителен ефект върху понижаване на кръвната захар при пациенти с диабет. За по-добър ефект се препоръчва да се вземат 2 ч.л натрошени семена всеки ден, като предварително се смесват с мляко, без значение дали е прясно или кисело. Друг метод на полза е както следва: накиснете същото количество семена във вода за една нощ и на сутринта изпийте водата. Редовната употреба на тази отвара ще ви се отрази много добре!

3 . Здрава кожа Отвара от семената на сминдуха има противовъзпалително и успокояващо действие, ускорява регенерацията и лечебните процеси. Следователно, той е широко използван при лечението на рани и охлузвания, както и на кожни язви. Между другото, приемането на такава отвара вътрешно има същия ефект, защото сминдуха често се препоръчва да се използва при пациенти с улцерозен колит и други стомашно-чревни заболявания.

4. Контрол на холестерола Растението е доста полезно за тези, които страдат от затлъстяване, сърдечни заболявания и запушени кръвоносни съдове. Добавяйте сминдуха в разнообразието от ястия, които приготвяте, използвайте покълналите семена, пийте инфузия от семената, и вие ще намалите холестерола и вредните отлагания в кръвоносните съдове.

5. Заболявания на дихателните пътища Oтвара от прясно мляко и семена от сминдух е истинско спасение при суха кашлица! И ако ви мъчи възпалено гърло, ето ви една страхотна рецепта за отвара, която може да ползвате за гаргара: 2 супени лъжици семена от сминдух се варят в 1 литър вода в продължение на 30 минути. Тази инфузия много бързо ще ви накара да забравите за болките в гърлото.

6. Лоша миризма Благодарение на нездравословния начин на живот и пагубното влияние на факторите на околната среда в организма се натрупва огромен брой токсини. Това е и една от причините за неприятната миризма от тялото. Но ако придобиете навика да консумирате редовно чай от семена на сминдух, е възможно да се отървете от този проблем!

7. За здравето на жените Използването на семена от сминдух действа като естествен стимулатор за производството на естроген. Сминдухът стимулира лактацията при кърмачките. Поради това, при недостиг на кърма, е добре да се пият по три чаши чай от семена на сминдух на ден (вместо вода се използва мляко, като на една чаена чаша мляко се слага 1/2 чаена лъжица семена, не се вари, просто се слагат семената в горещото мляко ). Това е един много полезен продукт! Между другото, семената на сминдух са полезни за нежния пол, но в действителност имат изразен положителен ефект и върху мъжкото либидо. Както сами се уверихте – сминдухът е едно много полезно растение. Рецептите за лечебни отвари със семена от сминдух със сигурност ще бъдат полезни за много хора./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук