Пожарникарите готови за протест

0
101

След полицаите и пожарникарите обявиха, че са готови да излязат на протест, информира Mediapool .

Причина за недоволството им е заложеното увеличение на заплатите от 10% в следващия бюджет. Огнеборците твърдят, че работата им на първа линия срещу коронавируса е недооценена и се чувстват огорчени. „В същото време за работещите в различни администрации и административни структури, включени в социалноикономическия пакет на правителството за овладяване на пандемията и намаляване на последствията от нея, възнагражденията от 01.08. 2020 г. бяха увеличени с до 30%“, пише в позиция на националния синдикат „Огнеборец“. Така огромна част от служителите на силовото ведомство вече декларират готовност да излязат на улицата.

Освен в „Огнеборец“ пожарникари членуват и в най-големия полицейски синдикат – СФСМВР, който вече обяви намерения за протест. От няколко дни полицаи в различни градове на страната излизат на предупредителни демонстрации. Те настояват за увеличение на заплатите им и твърдят, че ако правителството не се съгласи на преговори, ще организират национално недоволство на 8 ноември. В понеделник протест имаше в Шумен.

До края на седмицата следват Благоевград и Бургас. Засега никой не се е ангажирал да преговаря с тях. Искрата, запалила полицейското недоволство, бе правителствено решение, с което се дава възможност за скок на заплатите до 30% в над 30 различни администрации. МВР не е в списъка, макар че полицаите, наред с лекарите и здравните инспектори, са хората на първа линия непрекъснато. Досега полицаите получиха еднократна награда от 600 лв. И тези пари обаче не стигнаха до всички служители. За пожарникарите бонуси не бяха дадени.

„Крайно неприемливо за нас е и през предстоящата 2021 г. средствата за издръжка и капиталови разходи на ведомството да бъдат далеч под прага на потребностите…За поредна година благодарение на „адекватната“ финансова политика от страна на правителството, МВР, в частност неговите структури, ще бъде принудено да търси спонсорство под формата на дарения от общини и държавни структури“, пишат от „Огнеборец“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук