Позор! Местан с отчайващи опити да яхне „добрите медийни бухалки”

0
744

Отстраненият от ДПС Лютви Местан направи серия от груби грешки по време на пресконференцията си, оплете се в лъжи, сменяше версиите, губеше самообладание и нападаше журналисти. Като цяло срещата му с медиите се превърна в пълно фиаско, защото от близо двучасовото бърборене не излезе нито една съществена новина.

Всички чакаха да чуят, дали Местан ще прави партия и какви ще са следващите му политически ходове. Вместо това той се оплете в разкази за Анкара, Москва и Вашингтон, кълнеше се във вярност на дясната идея и се писа пръв реформатор, та чак стигна до откровения за семейството си и любимата Ширин. И всичко това под острия поглед на друга негова близка съратничка и … нещо повече – Мариана Георгиева.

За нула време Местан успя да настрои и цялата гилдия срещу себе си, след като в неспособността си да даде конкретни отговори на важните въпроси, си позволи да лепи квалификации на журналистите. Нарече ги медийни бухалки. Нещо, което си позволява да прави единствено друг провален политик – Радан Кънев. Дори той обаче го прави скришом – не лице в лице с тях, а през социалните мрежи.

Бившият лидер на ДПС, който се слави с таланта си – много да говори, но нищо да не казва, този път наистина постигна рекорд по словоблудство.

Местан не успя да даде смислен отговор на въпроса – какво е правил в турското посолство? Защо се скри там, а не в американското, френското, шведското или монголското.

От какво се страхува? Защо е притеснен, че остава без охрана. И кой друг български гражданин, с чиста съвест и дела, е обграден от професионални охранители като него в последните 10 години?

Защо след напускането на турското посолство, се е крил при приятели? Да не е част от мафията, която минава на дюшеци… Няма ли в България полиция, прокуратура. Къде всъщност живее Местан?

Защо замесва премиера Бойко Борисов в интригите си с турския премиер Ахмед Давутоглу? Или иска да вкара и него, и президента в обяснителен режим. Да измести темата от собственото си бягство на чужда територия..

Кога разбра, че не харесва начина на управление на ДПС. Когато беше отстранен заради скандалното си изказване в парламента и протурските залитания или когато самият той управляваше партията?

Кога разбра, че е пионка? Когато Доган го посочи за свой заместник или когато партията реши, че вече той не е достоен за тази позиция?

Всъщност и самият Местан беше наясно, че няма отговори на тези въпроси. Затова се гънеше и изглеждаше отчайващо безсилен. Толкова безсилен, че се наложи новата му дясна ръка Хюсеин Хафъзов да го брани.

След тази пресконференция Местан не само няма да възкръсне като феникс, ами ще сложи и окончателно кръст на своята кариера. Той беше слаб, объркан, паднал човек, който се опитва да натопи всички и всичко в опит да се спаси. Вчерашното му поведение обяснява, защо обикаля амбасадите, защо дава интервюта на турските медии, защо се подмазва ту на Ердоган, ту на Радан. Опорните точки, че той е защитник на НАТО и ЕС, а ДПС на Русия – няма да издържат. Защото и най-големите критици на Движението знаят – ДПС е партията, която направи двете стратегически партньорства с НАТО и ЕС възможни. Защото ДПС участваше в двете правителства – на Сакскобурготски, и на Станишев, в чийто мандат бяха подписани историческите договори. А тогава Местан беше редови депутат. И тази история няма как да бъде пренаписана въпреки неистовото желание на Радан и Местан и няколко техни придворни пажове да пришият партията към Русия…

Версията за катарзиса на политика и човека Лютви Местан също е несъстоятелна. Защото Местан беше освободен от ДПС, той не си тръгна сам. Ако партията не беше решила, че Местан няма място като неин шеф, днес нарцистичният политик щеше да дава брифинг в централата й, да се вози на служебния си автомобил, да командори щаба си и да чертае светли перспективи.

Опитът на Местан да пренапише собствената си биография, удари на камък. Скоро тази пресконференция, както и политикът Лютви Местан ще отидат безславно в историята. А дотогава приказките за катарзисите ще четем при „добрите медийни бухалки“ на Прокопиев и компания, които от вчера си имат нов аватар./Блиц

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук