Поколението на Меркел: Какво оставя канцлера след себе си?

0
2661

Доволни ли са германците от управлението й?

Като един от най-влиятелните световни лидери, Ангела Меркел помогна да се определи хода на европейската и глобалната политика. Но през 16-те си години като германски канцлер, тя имаше и значително влияние върху собствената си страна, оформяйки живота на милиони граждани за добро или лошо.

Сред тях са и учениците, които празнуваха края на учебните си дни това лято.

На един абитуриентски бал в Берлин развълнувани тийнейджъри в сака и официални рокли танцуват в шатра. Класът на 2021 г. навърши пълнолетие в Германия на Меркел. Те никога не са познавали друг германски лидер.

„Ние нямаме перфектна демокрация“, казва Оле Шрьодер, „но мисля, че имаме добра демокрация.“

„Германия има добра имиграционната система“, добавя Алиса Гукасов. „Всеки има шанс да живее тук и да постигне мечтите си.“

Но те се тревожат за бъдещето.

Основната грижа на Лина Зитен е изменението на климата. „Трябва да се изправим и да си наложим да спрем да шофираме коли, да спрем да летим, за да отидем на почивка, защото трябва да намалим емисиите – но трябваше да направим това и преди 50 години, не само сега.“

Това е в съзнанието на много германци, не на последно място заради смъртоносните наводнения през това лято в западната част на страната.

При Меркел Германия намали емисиите и инвестира във възобновяеми източници. Но е широко признато, че настоящите цели не са достатъчно строги, а в Германия все още се изгарят въглища, отчасти защото Меркел изостави ядрената енергия след катастрофата във Фукушима в Япония преди 10 години.

Ако се разхождате из приказните гори, които покриват голяма част от тази страна, можете да видите щетите, причинени от изменението на климата.

Borkenkäfer – бръмбар, който пробива дървета и ги унищожава, се размножава в по-топли и сухи условия.
Естествената защита на дърветата също е отслабена. Ханс Шатенберг, който стопанисва горите в източната част на Харц, казва, че всичко, което той и неговият персонал могат да направят, е да изсекат акри гори, за да се опитат да спрат разпространението.

„Никога не сме мислили, че гората ще реагира толкова бързо на изменението на климата“, казва той. „Това, което най-много ни шокира, е, че не само иглолистните дървета бяха силно засегнати, но и старите дъбови и букови дървета.“

Познатата сигурност тук се променя.

При Меркел Германия просперира, въпреки че нейните предшественици трябва да поемат част от заслугите за богатството на днешния ден. Критиците се притесняват, че тъй като конкурентите напредват с технологичния и дигитален напредък, този икономически гигант се бори да се справи. Консервативната ХДС на Ангела Меркел води коалиции в четири мандата, но последните социологически проучвания показват, че лявоцентристите са на път да спечелят.

Докато стъклените бутилки тракат по производствената линия, Анке Кеттерер инспектира най-обичания износ на Германия. Семейството й вари бира от 1877 година – една от така наречените Mittelstand (семейни фирми), отговорни за голяма част от икономическия успех на страната.

Това бяха добри години, казва Анке, а Ангела Меркел свърши добра работа.

„Всъщност няма какво да се оплакваме“, добавя съпругът й Филип, който взима фамилията й, когато се жени за семейния бизнес. Според него Mittelstand може да се справи с повече подкрепа и по-малко бюрокрация.

„Ние се справяме добре в Германия. Но, разбира се, опасността е, че се чувствате твърде доволни и застоявате и изоставате.“

Може би най-голямото влияние на Меркел може да се види в германското общество. Отказът й да затвори вратите за стотици хиляди хора, търсещи убежище в страната през 2015 г., беше ключов момент в нейната кариера на лидер.

Германия отдавна разчита на мигрантите за запълване на работни места, поддържане на икономиката и подмладяване на застаряващото население – откакто турският „Гастарбайтер“ дойде да помогне за възстановяването на страната след Втората световна война.

Днес повече от една четвърт от хората, живеещи в Германия, имат имигрантски произход.

Сред тях е Негин, която пристига от Иран като тийнейджър, търсещ убежище и казва, че едва не се е удавила, докато прекосявала Средиземноморието в малка претъпкана лодка. Днес тя е чирак в берлинска стоматологична болница и на перфектен немски език казва, че планира самата тя да стане зъболекар.

„Животът е хубав. Имам цел и се боря. Но някои неща все още са твърде трудни. Трябва да уча много и да работя по-усилено от другите хора. Понякога все още се чувствам новак“, казва Негин

Меркел каза на Германия „Wir schaffen das“ (можем да го направим) по време на т. нар. мигрантска криза. Шест години по-късно мнозина биха се съгласили, че е била права. Чувството за криза отдавна отмина.

Но някои германци, които са малцинство, все още са бесни. Те посочват като причина мигрантска престъпност и терористичните атаки. Крайнодясна антимигрантска партия, AfD, получи място в парламента, подхранвата именно от продължително негодувание, което е особено силно в бившия комунистически Изток.

Когато Желязната завеса падна, на хората на Изток бяха обещани цъфтящи пейзажи. Но след 30 години възможностите не са много, а заплатите и пенсиите са по-ниски, отколкото в останалата част на страната. Трудно е да се убедят младите хора да останат.

В типичната си немска градина Schrebergarten (разпределена градина) Ханелоре и нейните приятели казват, че смятали, че Меркел ще направи повече за бившия Изток. В края на краищата самата канцлерка е израснала зад Желязната завеса. Разочаровани от дългогодишните германски политически партии, те гласуват за AfD.

„От 2015 г., когато мигрантите маршируват неконтролируемо, Германия върви надолу“, казва Ханелоре. „От Германия, която познавахме, не е останало нищо, защото сме препълнени и все още сме завладени от мигранти.“

Неравенствата продължават в днешна Германия.

Критиците на Меркел например казват, че е могла да направи повече за преодоляване на разликата в заплащането между половете – една от най-големите в Европа, или да насърчи повече жени към водещи позиции в бизнеса и политиката.

„Тя се опита“, казва Даниела Шварцер от Фондация „Отворено общество“. Подобно на мнозина тук, тя вярва, че просто като заема най-високата длъжност в Германия, Меркел е била мощен пример за подражание на по-младите жени.Тя се позовава на подкрепата на канцлера за настоящия германски министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която някога се опита да я замени на лидерския пост.

„Когато чуете как всъщност е управлявала канцеларията, на ключови позиции имаше жени и тя всъщност беше заобиколена от жени, които бяха най-близките й съветници.“

Меркел все пак остава популярна фигура в страната, която води толкова дълго.

„В дългосрочен план хората ще видят, че тези 16 години, ако обобщим, бяха доста успешни не само икономически, но и в оформянето на страната към подготовката й за бъдеще, което няма да е лесно“, казва професор Магнус Брехткен от Мюнхенския институт за съвременна история.

Нейното наследство е да представлява „рационално, прагматично ориентирано към решение“ мислене, в свят, който той вижда като по-оформен от хора, които са възприели подход, който е или национален, ирационален, нарцистичен или популистки.

На външен човек светът на германската политика може да изглежда доста скучен. Всичко е въпрос на компромис, консенсус и приемственост. В този смисъл Меркел е дала на страната си това, което се очаква от един лидер – глас на спокойствие в бурен и променящ се свят.

Нели Христова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук