Политологът Буруджиева разкри какво цели ГЕРБ с подкрепата си към проф. Герджиков

0
2688

Според нея изборите за президент са много важни за партията на Бойко Борисов

От всички имена на професори, които бяха споменати, името на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е най-подходящото заради сферата, с която се свързва и заради общността, която стои зад него. Това заяви пред БНТ политологът проф. Румяна Коларова.

„Проф. Герджиков е в половината на мандата си, което означава, че всички онези хейтърски забележки, че злоупотребява с авторитета на институцията, са неуместни.

За Румен Радев това е битка, а за Герджиков – участие, в което той иска да покаже своята класа. С този си жест ГЕРБ се отваря към гражданското общество”, посочи тя.

Що се отнася до Лозан Панов, за когото се твърди, че ще бъде подкрепен  от Демократична България за президент, проф. Коларова заяви, че едва ли кандидатурата му е смисъл за втори тур.

„Тя е с мисъл за електората на ДБ, която започна да ерозира заради проекта на Петков и Василев. Панов е свързан с най-голямото искане на протеста за реформа в съдебната система. Мисля, че това е добра кандидатура, която предполагам, че ще мобилизира едно ядро около ДБ, което ще спре отлива към новия проект на двамата министри.

Оттук нататък как това ядро ще се структурира втория тур, не се знае. И не мисля, че ДБ се интересуват от това.

За всички, освен Радев, тези партии са за парламент. И е много важно да се структурира за парламентарно мнозинство. Герджиков може да помогне за това”, каза още проф. Коларова.

Според колежката й Татяна Буруджиева и Румен Радев, и проф. Анастас Герджиков са хора, които кандидатстват за президент от управленски позиции. Ресорите са много различни. От тук и изключително различните управленски умения, които имат.

„От вчера съм изкушена да дам един съвет на всички кандидати – избягвайте агресията и негативната кампания. Всяко нещо, което ви се привижда, че е много хубаво, защото е атака, всъщност, особено в имиджови кампании, е много зловредно.

Кампанията срещу Георги Първанов, че бил от село, че бил Седефчо – нищо не сработи. Кампанията срещу Радев също…”, припомни тя.

Буруджиева посочи, че изборите за президент са много важни за ГЕРБ. „За тях те имат символен характер и им трябваше фигура, която да покаже, че партията може заедно да свърши нещо с по-голяма част от обществото.

Това не е ход ГЕРБ да се връща на власт и ще е трудно на хората, които подкрепят партията партийно, да изберат тази фигура. Много е важно за тях да постигнат това убеждаване, защото имат шанса да покажат по-голям процент доверие към себе си”, уточни политоложката.

Според нея изборите ще бъдат трудни за Радев.

Що се отнася до евентуалното включване на Лозан Панов в президентската битка, Буруджиева заяви: „Гласуваш за Лозан Панов, получаваш разцепване на електората на ДБ“.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук