Политологът Кънчо Стойчев: Смъртна опасност грози България

0
968

Страната ни за първи път е поставена пред смъртна опасност. Тя се дължи на политиката на Ердоган, който в последното десетилетие извървя една отчетлива линия по посока на отблъскване от цивилизационни европейски ценности по посока на ислямизация на Турция и на възстановяване на имперски амбиции и желания. Това каза пред БНР социологът Кънчо Стойчев

Той  определи събитията в ДПС като най-важните във вътрешнополитически план за 2015 г. Правителството на Ердоган, тук включително става ясно, е впрегната и цялата дипломация на Република Турция, а не бива да имаме никакво съмнение, че е впрегнато и едно от най-силните разузнавания в света, каквото е турското, взеха на прицел България. Те взеха на прицел България чрез задача да се овладее партията на Ахмед Доган чрез председателя ѝ г-н Местан. И всъщност някак изненадващото действие, което видяхме в края на годината – една реч на г-н Доган и незабавно, мигновено освобождаване на г-н Местан – подсказват изключителен драматизъм на случващото се, посочи Стойчев.

Той очаква масиран натиск върху вътрешните работи на България, на който, според него, страната ни няма да издържи. За съжаление, нашите партньори в ЕС и в НАТО, имам предвид САЩ, едва ли ще бъдат прозорливи достатъчно и решителни достатъчно, за да подкрепят България. По време на предишните „отлюспвания“ от ДПС външната политика на Турция е била различна и новите проекти не са получили подкрепа, изтъкна Стойчев. Според него турската политика ще извърви всички необходими стъпки, за да добие значителна степен на влияние и контрол върху един немалък електорат, твърде съществен електорат в България Едни нови избори няма да променят радикално картината. Имахме избори само преди месец и половина и общо взето, генералното разпределение на силите е ясно. Каквато и конфигурация да се направи, управленска, в основата ѝ ще бъде ГЕРБ и Бойко Борисов. В този смисъл и тази сложна конфигурация Борисов и ГЕРБ се оказват консолидиращо начало, коментира социологът.

Според Стойчев кандидатурите на кандидатите за президент ще станат ясни в края на пролетта.

източник: frognews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук