Политолог: Темата с апартаментите маскира тежките проблеми

0
773

Единственият отговор на корупцията трябва да бъде институционален, темата с апартаментите е периферна и маскираща тежките проблеми. Това каза политологът доц. Румяна Коларова по повод липсата на обща декларация след Консултативния съвет за национална сигурност, предава агенция „Фокус“. 

По думите й ново законодателно решение ще бъде поредното отлагане на това, което трябва да бъде предприето срещу корупцията. Тя препоръча действия от страна на изпълнителната власт. „За да има видимост и ефект мерките трябва да бъдат предприети от премиера Бойко Борисов в рамките на кабинета. Би могло да се разкрие специална вицепремиерска позиция, която да бъде фокусирана върху два големи проблема – връзките с гражданското общество и онова, което се нарича оценка на въздействие и конфликт на интереси. Трябва не само да има независима комисия, която да размива отговорността за контрол върху корупцията, необходимо е и в рамките на изпълнителната власт да има звено, което да носи отговорност“, обясни доц. Румяна Коларова.

Тя каза още, че обществото е уморено от механизма на подаването на оставки при проблем, Изпълнителната власт трябва да се ангажира с това, че няма да го допуска предварително. Истинската корупция не е на ниво „апартаменти“, обясни доц. Коларова, като уточни, че фокусирането върху темата показва дълбокия провинциализъм на българските политици.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук